Москва и Лондон. Одрази. 1914-2014 – отварање у Музеју Москве

17-10-2014 02:18:26 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Изложба "Москва и Лондон. Одрази. 1914-2014", приређена поводом 20-годишњице музеја Стари Енглески двор, отвара се у Музеју Москве у петак.

Експозиција изложбе језиком фотографије и филмске хронике говори о животу две светске престонице у протеклих сто година. За полазну тачку одабрана је година почетка Првог светског рата, која је поредодредила судбину читавог 20. века са његовим средствима за масовно уништавање, информационим ратовима и глобалним везама – рекао је за РИА Новости кустос изложбе Александар Сотин.

На фотографијама представљеним на изложби зебележен је прави живот московљана и лондонаца, радости и трагедије грађана у контексту „велике историје“. На изложби су искориштене фотографије, плакати и филмске хронике из збирке Музеја Москве, фондова Руског државног архива филмских и фото докумената и личног архива фотографа Александара Перепонова.

Према речима Сотина, изложба је приређена поводом 20-годишњице московског музеја Стари Енглески двор, који се налази у једном од најстаријих зграда Москве – истоименим палатама изграђеним у 16. веку. Изложба ће се одржавати од 17. октобра до 24. новембра.

Свечано отварање музеја Стари Еглески двор одржано је 19. октобра 1994. године у дане прве званичне посете краљице Велике Британије нашој земљи. Њено величанство краљица Елизабета Друга и њен супруг принц Филип су учествовали у отварању музеја, који 2014. године обележава своју двадесетогодишњицу.