Родњански: филм "Левијатан" разумљив за гледаоце сваке земље

19-10-2014 02:20:50 | | Глас Русије, фото: «КиноПоиск.Ru»/ vostok.rs |


Филм Андреја Звјагинцева "Левијатан" је добио Гран-при 58. Лондонског међународног филмског фестивала. За нас је велика част да добијемо ову високу награду, коју сматрамо признањем талента истакунтог руског редитеља Андреја Звјагинцева… и сведочанством тога да је сиже "Левијатана" близак и разумљив за гледаоце, који живе у другим земљама - Французима, Корејанцима или Енглезима, - рекао је продуцент филма Александар Родњански РИА Новости.

Лондонски филмски фестивал – највећи у Великој Британији - одржава се под окриљем Британског Института Филмске уметности од 8. до 19. октобра. У оквиру званичног конкурсног програма фестивала било је представљено 12 филмова, међу којима су "Тимбукту" Абдерахмана Сисакоа, "Нова пријатељица" Франсоа Озона, "Војвода од Бургундије" Питера Стрикленда, "Председник" Мохсена Махмалбафа. "Левијатан" је био једини филм из Русије, који се нашао у званичном конкурсу.

Уз огромно интересовање смо гледали 12 филмова, представљених у конкурсу, али је био само један филм, коме сво једногласно доделили награду за "Најбољи филм" - "Левијатан" Андреја Звјагинцева. Његова величанственост, као и теме, које он обухвата, потресле су све нас, - цитира прес-служба компаније "Нон-стоп продакшн" речи председника жирија Лондонског филмског фестивала, продуцента Џеремија Томаса. Од 7. новембра он ће бити масовно приказиван у Великој Британији. Светска премијера филма "Левијатан" је одржана у основном конкурсном програму 67. Канског међународног филмског фестивала, где је добила награду "За најбољи сценарио". Осим тога, филм је добио неколико награда европских филмских фестивала, између осталих, Гран-при фестивала у Минхену и главну награду филмског фестивала у Србији, на Палићу. "Левијатан" је предложен за награду америчке филмске академије "Оскар" у номинацији "Најбољи страни филм".