Оперска дива Чечилија Бартоли представила у Паризу „Санкт-Петербург“

02-11-2014 02:37:05 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Италијанска оперска певачица Чечилија Бартоли представила је у суботу у Паризу свој албум са називом „Санкт-Петербург“, који обухвата дела европских композитора, компонована за руски императорски двор.

Концерт Бартоли је почео од кратког говора генералног директора Француско-руске трговинско- индустријске коморе Павла Шинског, који је испричао да је у сали међу гостима морао да буде присутан председник Total Кристоф де Маржери, који је погинуо у удесу авиона на московском аерордрому Внуково средином октобра.

Ово је вече организовао фонд Јелене и Генадија Тимченко, чији је пријатељ био Кристоф де Маржери. Он је много волео класичну музику, те је био позван за данашњу акцију, - рекао је Шински приликом откривања акције.

У албуму има 11 мелодија у стилу барока, које су компоновали немачки и италијански композитори за руске императорке из 18. века – Ану Ивановну, Елизавету Петровну и Катарину Другу. Један део композиција се изводи на руском језику.

Париско позориште Theatre des Champ-Elysees је дочекало Бартоли пуном салом, неки су слушаоци морали да стоје. Свака композиција, коју је изводила певачица, нарочито оне на руском језику, гледаоци су испратили аплаузом. Ко-оснивач Фонда Јелене и Генадија Тимченко, спонзора гостовања оперске диве, Јелена Тимченко сматра да је развој културних веза у условима савремених односа између Русије и Европе од велике важности.

Чини ми се да је у таквим сложеним моментима важно не прекинути везе између наше и европске културе. Живимо у истом културном пољу. Важно је очувати нит, која не сме да се прекине, јер санкције су данас, сутра их неће бити. Лако је разорити, тешко је поново саградити, - рекла је Тимченко. Она је такође саопштила и да би промоција новог албума Бартоли могла бити одржана и у Русији, али није поменула одређени термин.

Премијера "Санкт-Петербурга" је одржана почетком октобра у Версајском дворцу. После наступа у суботу у француском главном граду Бартоли заједно с швајцарским камерним оркестром I Barocchisti под управом Дијега Фасолиса, с којим је био снимљен албум, наступиће у највећим концертним салама Европе.

Чечилију Бартоли називају "Сењоритом савршенство", "Суперзвездом савременог певања", "Гошћом из будућности" и "Примадоном у фармеркама". Она има јединствени глас – колоратурни мецо-сопран, невероватно еластичан, који јој омогућује да изводи разноврсни и веома сложении репертоар. Концерти Бартоли се одржавају на најбољим позорницама света, увек у пуној сали. Она је једна од најтраженијих певачица академског правца, чији се дискови продају у више миллиона примерака.