83 земље ће се борити за Оскара

02-11-2014 02:38:28 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Проглашен је потпуни списак претендената на 87. награду Оскар 2014. године у номинацији Најбољи филм на страном језику. Ове године број радова представљених на конкурсу оборио је рекорд. 83 земље у односу на прошлогодишњих 76 кандиовало је своје филмове за Оскара. При томе, први пут су своје филмове представили Малта, Мауританија и Панама.

Русију ће представљати филм Андреја Звјагинцева Левијатан. То је филмска интерпретација библијског лика Јова у условима савремене Русије. Левијатан означава митско чудовиште. Филм је био први пут приказан у мају на Канском фестивалу и оставио је изузетан утисак на жири и добио награду за најбољи сценарио.

Режисер који је буквално извршио јуриш на светску кинематографију овако објашњава свој успех:

- Када се бавиш стваралаштвом, подчињаваш се само свом унутрашње закону – закону истине. Најважније је да сам верујеш у то што радиш. Ти верујеш тиму са којим радиш. Осећаш да оно што радиш одражава време, представља некакву призму, одражава поједине стране живота друштва. Ево шта је по мени најважније...

Треба признати да сви радови Звјагинцева, било да изазивају одушевљење или неприхатање, не остављају гледаоца равнодушним. Он је дебитовао као филмски режисер 2000. године на руској телевизији серијом Црна соба која се састојала од три новеле – Бушидо, Обсукур и Избор. Светску славу је Звјагинцев стекао после филма Повратак, који је 2003. године победио на Венецијанском филмском фестивалу. А 2011. године његов филм Јелена је добио награду жирија конкурсног програма Посебни поглед на Канском фестивалу.

Основни конкуренти Звјагинцева, према мишљењу руских експерата, највероватније ће бити два филма: Зимски сан турског режисера Нурија Биљгеа Џејлана – тросатна прича о земљовласнику и власнику хотела из Анадолије. Ове године овај филм је већ добио Златну палму у Кану. Наводи се и филм 25-годишњег канадског режисера Ксавијеа Долана Мамица – о односима мајке и сина.

Снажна конкуренција европском филму је азијски филм. На пример, јужнокорејски филм Морска магла режисера Шим Сон Бо, индијски филм Верујем-не верујем. Јапан ће представљати филм Светло сија само овде режисера Мипо Ох. Има и других филмова, који су се истакли на разним филмским фестивалима. То је филм Два дана, једна ноћ браће Дарден, који представљају Белгију. Француски филм Бертрана Бонела Сен-Лоран: Стил то сам ја, биографски је филм о чувеном креатору. Прошле недеље на премијеру овог филма у Москву је допутовао главни глумац, Француз Гаспар Улел.

Још једна особеност номинације Страни филм ове године састоји се у томе што је представљено много филмова постсојветских земаља. То је Пратилац (Украјина), Звон (Азарбејџан), Корн Ајленд (Грузија), Камење у мојим џеповима (Летонија), Коцкар (Литванија), Доња граница неба (Молдавија) и Мандарине (Естонија).

Оскаровска категорија Најбољи филм на страном језику постоји од 1956. године. До нове године сви филмови ће бити погледани и 15. јануара 2015. Године биће проглашен кратак списак од пет филмова. Победник ће бити проглашен на церемонији у Холивуду 22. фебруара. Између осталог, на статуети први пут ће бити угравиран не само назив земље победнице, већ и име режисера који је снимио филм.