Патријарх отворио изложбу Рјуриковичи у Мањежу

05-11-2014 02:39:56 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Mikhail Metzel/ vostok.rs |


Патријарх Московски и све Русије Кирил отворио је на Дан народног јединства у Централној изложбеној сали Мањеж мултимедијалну експозицију о првој царској династији Русије „Моја историја. Рјуриковичи“ – у оквиру годишње, 13. изложбе Православна Русија.

Нову изложбу су посетили председник Русије Владимир Путин, градоначелник Москве Сергеј Собјањин, високи представници ислама, јудаизма, католицизма и других религија, дипломате, познати политичари, културни посленици, лидери друштвених организација. Као и претходних година, на отварању изложбе поглавара Руске цркве присуствовала су деца из разних области Украјине.

Историја Рјуриковича је историја успостављања руске државе, сматра Путин.

Обилазак изложбе за шефа државе предводио је патријарх Кирил. Он је показао Путину 18 сала, на које је сада подељен Мањеж. Овде су представљени најупечатљивији моменти управе кнежева из рода Рјуриковича – од оснивача до последњег Фјодора Ивановича, који је управљао 1584-1598 године. Патријарх Кирил је испричао председнику мноштво прича везаних за род Рјуриковича – од проклетства рода и чудесима која су пратила многе од њих, мудрости и похлепе неких његових представника. У време владавине Рјуриковича територија земље се увећала са 200 хиљада километара више од седам пута, Русија је примила хришћанство, раздирале су је кнежевске размирице које је требало смиривати и спречити распад земље.

Ко је старији по узрасту, тај је ближи по крви – подсетио је староруска правила Путин. Шеф државе је запалио свећу испред иконе Сергија Радоњешког која је специјално пребачена у Мањеж из Тројице-Сергијеве лавре.

Председник, који је пре годину дана посетио сличну изложбу посвећену династији Романових, оставио је белешку у Књизи почасних гостију. Према мишљењу Путина, изложбе посвећене династији Романових и Рјуриковича дају огроман допринос просвећивању и васпитавању грађана наше земље у духу љубави према Отаџбини и имају огроман значај.

Ове године изложба посвећена првој династији Рјуриковича која је ујединила Русију, учинила је све да се разједињене, феудално уситњене руске кнежевине споје у једну снажну државу, одбију стране најезде, крену путем духовог и материјалног развоја. Ако у две рећи покушамо да окарактеришемо делатност Рјуриковича, она је била усмерена на превладавање „размирица овоземаљског света“, братског непријатељства, свађа, рекао је патријарх.

Он је истакао да 2014. године Русија обележава 700-годишњицу преподобног Сергија Радоњешког, и у центру изложбе у Мањежу је икона са моштима свеца из Тројице-Сергијеве лавре, која је пропутовала ове године по читавој Русији. Преподобни Сергиј, по речима патриајрха, као нико други зближио је народе Русије и подстакао их на подвиг – на Куликовску битку.

Компјутерске технологије оживљавају историјске документе, књиге и карте, догађаје летописа, визуално представљају древне трговачке путеве, између осталог чувени пут „из викинга у Грке“, легендарне битке, примере дипломатије и светости.

Експозиција Моја историја. Рјуриковичи у Мањежу ће бити отворена до 20. новембра. При томе организатори уверавају да за разлику од прошле године, када је изложба посвећена династији Романових три пута била продужавана због невиђеног броја заинтересованих, актуална експозиција ће протећи строго од 4. до 20. новембра и неће бити продужавана. То се објашњава тиме што ће већ од 1. септембра 2015. године у једном од павиљона ВДНХ прорадити специјални мултимедијални музеј, у којем ће бити смештене обе експозиције – Романови и Рјуриковичи, као и каснији пројекти изложбе Православна Русија.