Налазите се на страници > Почетна > Магазин > Култура > Јапан, чекај Бољшој!

Јапан, чекај Бољшој!

11-11-2014 02:44:26 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Балет Бољшог театра одлази на традиционална велика гостовања у Јапан. Наступи ће протећи у седам градова. На програму су три класична балета: Лабудово језеро, Дон Кихот и Бајадерка. Јапанци су веома традиционални људи и ако они воле балет Бољшог театра, онда желе да виде само класику. Зато, узимајући у обзир интересовање и жељу јапанске публике, ми им доносимо нашу класику. Репертоар је одредила земља домаћин, рекао је уочи одласка на гостовања директор Бољшог театра Владимир Урин.

Ова љубав траје скоро цео век. Она је започела 1922. године, када је у Јапану гостовала велика руска балерина Ана Павлова. Од тог доба у земљи се појавило огромно интересовање за класичну кореографију, и започела је професионална припрема националних балетских играча. Од 1960. до 1964. године у Токију је функционисала Балетска школа Чајковског, у којој су предавали совјетски педагози и балетјамстори. На њеној бази је била формирана трупа Токио баредан, која успешно ради до данас. Њен званични назив је Токијска балетска трупа Чајковски.

Брижљив однос према балету, посебно према руској балетској школи, чува се до данас. Занимљиво је да реакција јапанске публике на наступе мајстора балета Бољшог театра оповргава представе о Јапанцима као о нацији која је суздржана у испољавају емоција. За време свих претходних гостовања свака тачка на сцени је завршавана овацијама и узвицима „браво“.

О томе са каквим осећањима балетска трупа путује у Јапан, за "Глас Русије" говорила је руководилац прес-службе Бољшог театра Катерина Новикова:

- У Јапан увек путујемо са задовољством, зато што мало где у свету има људи који са таквом љубављу, таквим разумевањем, са таквим знањем и одушевљењем односе према балетској уметности. Уз то Јапанци су врло дириљиви, осећајни и јединствени поклоници. Јапанци имају посебан однос према култури, животу и лепоти. То је оно што је одушевило Ану Павлову. Она је говорила да ни једну јапанску ствар, чак поломљену шољицу, не може да баци, толико је све то предивно. И Јапан је једна од оних земаља коју када једном заволиш, она остаје у срцу заувек. Односи Русије са Јапаном у сфери културе врло су дуготрајни, и Ана Павлова је била у том послу пионир. Бољшој театар одавно гостује у Јапану. Има земаља у које долазимо на гостовања и затим 20 година не путујемо тамо. Али Јапан је она земља у којој је Бољшој театар стално присутан. Зато нас Јапанци врло добро познају. Они познају и старију генерацију уметника: и Лепешинску, и Уланову, и Плисецку, и Демењаку, и Бесмертнову. И већ су успели да заволе актуалну генерацију: Сергеја Филина, Светлану Захарову, Марију Александрову... И још Јапанци обожавају музику Чајковског и класични балет, зато наш репертоар на актуалним гостовањима у Јапану није случајан. И мислим да ћемо приредити јапанској публици право задовољство...

Гостовања ће започети у граду Уцонамија, где ће 19. новембра на сцени Центра уметности префектуре Тотиги балетска трупа Бољшог театра приказати свој чувени балет Лабудово језеро. Наредног дана, 20. новембра, представе ће бити одржане на две велике сцене јапанске престонице. У сали мултикомплекса Бункамура и у Центру сценских уметности Токија Бунка Кајкан. Овде ће солирати прима-балерина Бољшог Светлана Захарова, коју у Јапану познају и воле. Даље ће уметници прећи у град Нагоја, где ће 22. новембра бити изведен балет Дон Кихот. Овај балет ће такође бити приказан у граду Оцу у суперсавременом центру сценских уметности Бивако хол на обали језера Бива. Наступи руских играча ће бити одржани и у градовима Осака, тојама и Хамамацу. Пред крај гостовања трупа ће се вратити у Токијо, где ће од 3. до 7. децембра бити представљени балети Бајадерка и Дон Кихот.

Људмила Сакјан,