Руски филмови учествују на фестивалу о Првом светском рату у Бечу

11-11-2014 02:45:51 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Руски документарни филм „Први светски рат. Самоубиство Европе“. Био је приказан у среду увече у оквиру специјалног програма о Првом светском рату у биоскопу „Метро“.

„Ми се поносимо тиме што представљамо премијеру филма, који ставља јаке акценте из тачке гледишта руске историје у причи о Првом светском рату“,- рекао је у уводној речи кустос програма, историчар филма Томас Балхаузен.

Филм „Први светски рат. Самоубиство Европе“, аутора Алексеја Денисова, продуцента Василија Јаковљева и наратора Фјодора Бондарчука, снимила је државна телевизија ВГТРК, а био је приказан на каналу Росија-1. Коришћени су архивски филмски материјали, интервју са истроричарима из разних држава и ауторски текст који чита Бондарчук. Такође, у неколико епизода, одевен у униформу руског офицера, Бондаруч говори о трагедији која је променила живот Европе и о улози Русије у овом рату који је намерно био скрајнут и заборављен током совјетске епохе.

„То је највећи филм у Европи који је посвећен Првом светском рату и његовим последицама, а Русија је у њему опширно представљена“- рекао је представник Државног филмског фонда у Западној Европи Станислав Ленгинович. Осим овог докуметарног филма, у програму фестивала учествују и други руски играни филмови.