Џез у Филхармонији у Калињиграду отвориће Симфоџез браће Иванов

14-11-2014 02:48:21 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Igor Chuprin/ vostok.rs |


Међународни музички фестивал Џез у филхармонији биће одржан у Калињинграду од 14. до 18. новембра по једанаести пут. На програму су четири концерта, у којима ће учествовати музичари из пет страних земаља, говорили су учесници и организатори музичког форума.

Фестивал организује министарство културе РФ, министарство културе Калињинградске области и Калињинградска обласна филхармонија, уз подршку дипломатских представништава земаља чији музичари учествују у концертима фестивала: Немачке, Пољске, Литваније, Летоније и САД.

Фестивал ће бити отворен у петак наступом Симфоџез браће Иванов. Колектив браће Михаила и Андреја Иванова годинама ради управо у том правцу. Музичари су добили многе престижне награде, међу њима и Гран-при Бриселског џез конкурса EuroJazzContest. У саставу ансамбла наступа саксофониста Денис Швитов, Фјодор Андрејев (удараљке), вокална солискиња, учесница програма Глас Полина Орбах.

У првом концерту са колективом браће Иванов ће свирати камерни оркестар калињинградске филхармоније, као и добитница Гран-прија међународног конкурса џез извођача Riga Jazz Stage-2014 Кристине Праулиња, коју су у летонској штампи назвали љубимицом Рајмонда Паулза. Солисткиња је признала да ће ове године издати диск са песмама маестра, компонованим специјално за њу и у њеном извођењу.

Наредне фестивалске вечери на сцени калињинградске филхармоније наступиће колектив из Литваније Klaipeda Jazz Orchestra под руководством Кјастаутиса Сове, у основном саставу ансамбла је нова генерација џез музичара који су поставили задатак да учине Клајпеду једним од главних џез центара земље и брендом града.

У истом концерту ће учествовати и дует из Немачке JazzDuoTimm-Brockelt, победници конкурса џез иморвизације оргуљаш Дејвид Тим и саксофониста Рејко Брокелт. А такође пољски војкално-инструментални ансамбл Max Klezmer Band, који наступа у међународном саставу.

Овај јединствени колектив прелази музичке границе, мири посвађане стране, меша културне традиције и спаја јеврејски фолклор са арапским, додаје балканске и индијске елементе, џез, рок, много импровизације – рекла је заменик директора калињинградске обласне филхармоније Ирина Андрејева.

Фестивал се завршава 18. новембра програмом Од Баха до Битлса. У њему наступа Дражвни академски камерни оркестар Русије под руководством професора Московског козверваторијума Алексеја Уткина и џез трио Валерија Гроховског (Русија-САД).