Швидкој: У развоју културе не сме се ослањати само на технoлогије

18-11-2014 02:49:38 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Учесници дискусије о развоју културе и њеној дигиталној будућности не треба да забораве да су виртуални и реални живот испреплитани, али не замењују један другог, изјавио је специјални представник председника РФ за међународну културну сарадњу Михаил Швидкој.

Конференција Растућа улога технологија у култури отворена је у понедељак у Лондону, уз учешће музеја Викторије и Алберта, фонда Calevert 22 и амбасаде РФ у Великој Британији. Њени учесници су научници и стручњаци из Русије и Велике Британије, на округлим столовима у оквиру конференције говоре представници највећих руских и британских музеја. Главна тема конференције су дигиталне технологије које помажу музејима да привуку публику у веку нових технологија.

За мене то није једноставна тема. Ја сам обичан човек и нисам стални корисник таблета и лап-топова. Али могу да кажем да је тема дигиталних технологија сложенија него што мислимо. Сви схватају да електронски каталози, филмови или преводи – то је врло важно са тачке гледишта комуникације. Али са друге стране, плашим се виртуалног живота, пошто култура и виртуални живот стоје са разних страна, рекао је Швидкој.

Упоредо са тим, потпуно порицати потребу прогреса било би погрешно. Нове технологије су важне за развој омладине, пошто између осталог преко њих она упознаје свет.

Они живе у другом свету. Омладина се у то разуме боље него старија генерација. И наша дискусија дотиче фундаментална питања о будућности културе. И то није једна дискусија, то треба да буде серија разматрања у дугом периоду, рекао је специјални представник председника.

Према мишљењу Швидкоја, нове технологије помажу интеркултуралној размени, између осталог одржавању унакрсне године културе РФ у Великој Британији.

Без обзира на све сложености, британски партнери и ми испуњавамо своје обавазе – додао је Швидкој у разговору за РИА Новости.