Стваралачко вече режисера Андреја Кончаловског ће бити одржано у Москви

21-11-2014 02:51:00 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Sergey Kuznecov/ vostok.rs |


Стваралачко вече режисера Андреја Кончаловског, који је недавно добио награду Венецијанског фестивала за филм Беле ноћи поштара Алексеја Трјапицина, биће одржано у Московском међународном Дому музике у петак, саопштавају организатори.

У септембру ове године филм Кончаловског Беле ноћи поштара Алексеја Трјапицина добио је Сребрног лава на 71. Међународном филмском фестивалу у Венецији. Слика наставља серију радова о руском селу, којује режисер започео 1967. године филмом Прича Асе Кљачине, која је волела али се није удала и затим наставио 1994. године филмом Пиргава кока.

Према речима организатора манифестације, одломци из филма Беле ноћи поштара Алексеја Трјапицина, као и ретки кадрови и фрагменти из других радова режисера могу да се виде на стваралачкој вечери. Његово стваралачко вече је наставак дијалога у којем нема забрањених тема. Култура је елитна и масовна, односи између мушкараца и жене, људска снага и слабост, све границе бића на неки начин одражене су у уметности, стоји у саопштењу.

Позоришни и филмски режисер, сценариста и народни уметник Русије Андреј Кончаловски, аутор је филмова Прича Асе Кљачине, која је волела али се није удала, Пригава кока, Сибиријада, Танго и Кеш (САД), Дом будала, Гланц. За филм Романса о заљубљенима (1974) Кончаловски је добио Гран-при на филмског фестивалу у Карловим Варима. Филмска поема Сибиријада је била награђена специјалном наградом жирија Канског фестивала (1979).

На 59. Венецијанском фестивалу (2002) филм Кончаловског Дом будала добио је Гран-при жирија. За свој последњи филм Беле ноћи поштара Алексеја Трјапицина (2014), Кончаловски је дибо Сребрног лава на 71. Венецијанском филмском фестивалу.

У свом стваралачком животу Андреј Кончаловски је написао 33 сценарија, снимио 25 филмова, направио девет позоришних поставки које су изазвале сензацију, између осталог 5 опера, неколико масовних представа, објавио је 6 кињга и преко сто публицистичких чланака, добио мноштво награда и звања.