Ремек-дела Ермитажа „оживела“ поводом јубилеја музеја

24-11-2014 02:52:12 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


„Оживели“ ликови познатих слика Ермитажа били су учесници бала, посвећеног 250-годишњици музеја. Ликови који као да су сишли са слика били су обучени у костиме чији су аутори предавачи и студенти Санкт-Петербуршке академије позоришне уметности. На сцени Ермитажа у суботу публика је видела 12 ликова са чувених слика.

Међу њима велику кнегињу Елизавету Алексејевну (Е. Виже-Леберн, 1795), Шереметјеву у костиму Белоне (непознати уметник, око 1769), Фридриха Другог (антуан Пен, око 1741), глумицу Жану Самари и Жену на степеништу (Пјер Огист Реноар) и друге. Представили смо мали део огромног пројекта који смо припремали пет година заједно са академијом позоришне уметности. Овај пројекат се рађао управо у циљу да се направи поклон поводом јубилеја – 250-годишњице Државног Ермитажа – рекла је аутор и координатор програма, сарадник Ермитажа Јелизавета Трубкина.

Према речима руководиоца пројекта, костимографа позоришта и филма Татјане Слезине, у програму на Балу оживелих ремек-дела Ермитажа било је представљено око 25 костима. Сваки костим који смо видели прави се око годину дана. Прво се проучавају портрети, бирају се модели, све се склапа по комадићима, по деловима. Затим почињемо да размишљамо о форми, кроју, приметила је она.

У театрализованој литерарно-музичкој композицији учествовали су и глумци, уметници балета петербуршких позоришта, оркестар Ермитажа.

Државни Ермитаж поседује колекцију која има око 3 милиона уметничких дела и споменика светске културе. У њој су слике, графика, скулптура и предмети примењене уметности, археолошки проналасци. Као датум оснивања Ермитажа узима се 1746. година, када је Јекатрина Друга купила колекцију уметничких дела од берлинског трговца Гоцковског. Као дан оснивања музеј сваке године прославља 7. децембар – Дан свете Јекатерине. Ове године музеј обележава 250 година постојања.