У књизи тражим истину

25-11-2014 02:54:57 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


У Москви се 26. новембра отвара нови сајам интелектуалне литературе НОН-Фикшн. То је велики културни догађај у животу руске престонице. Ове године у њему учествује око 300 великих и малих издавачких кућа, трговинских предузећа и институција културе из 13 земаља света. Посетиоцима изложбе ће бити представљен максимално широки спектар литературе најразличитијег усмерења – лепе књижевности, публицистике, научне и научно-популарне, мемоарске, пословне, образовне и слично.

Планирано је више од 500 манифестација: то су презентације књига, сусрети аутора са читаоцима, предавања и дискусије, као и награђивање добитника неколико књижевних награда. О томе да ли постоје неки критеријуми одабира учесника за радио Спутњик говорио је прес-аташе НОН-Фикшн Виталиј Когтев:

- Критеријум одабира учесника је њихова интелектуалност. Све нове пријаве за учешће разматра експертски савет сајма који се састоји од руководилаца низа руских издавачких кућа. Одређујући фактор при томе је списак представљене литературе. То може да буде лепа књижевност, техничка, хуманитарна, дечија литература – било која. Најважније је да одговара статусу учесника сајма – интелектуалној литератури. Некаквих географских или других ограничења код нас нема.

Међу учесницима НОН-Фикшн 2014 су Аустрија, Белгија, Немачка, Израел, Италија, Норвешка, Пољска, Русија, САД, Украјина, Француска, Швајцарска и Јапан. Најтраженији савремени писци и посленици руске културе су директор Ермитажа Михаил Пиотровски, телевизијски новинар и продуцент Леонид Парфјоов, позоришни редитељ Јевгениј Гришковец, писци Борис Акуњин, Дмитриј Биков, Захар Прилепин, Татјана Толстој, Људмила Улицка, што није ни из далека пун списак аутора који ће учествовати у појединим манифестацијама на сајму. Удовица писца Солжењицина, Наталија, представиће ново издање ормана Александра Солжењицина Август Четрнаесте, што је врло актуално ове године, када се читав свет сећа стогодишњице Првог светског рата.

Ове године у оквиру Године немачког језика и књижевности у Русији почасни гост сајма ће бити немачки језик и књижевност. Своје књижевне новине и манифестације посвећене њима представиће три земље: Аустрија, Немачка и Швајцарска. Још један посебан тематски одељак године је гастрономија. Дискусиона сцена под истоименим називом ће бити место презентације гастрономских и културолошких програма разних земаља. У њима ће учествовати аутори кулинарских књига, професионални кувари, путници, ресторатери.

Први пут ће бити представљен програм посвећен илустрацијама. Посетиоце између осталог очекује сусрет са јапанским илустратором књига за децу Абеом Хирошијем. Он ће представити своју књигу Видевши на Амуру видру и илустрације за њу. Такође ће говорити о томе како се он, уметник из Асахикаве, решио да путује по реци Амур, и како је он пренео у својој књизи сву величанственост раније невиђеног и једниственог снежног и хладног света.

Леонид Сакјан,