Арно Бернар поставио "Ромеа и Јулију" у московској Новој опери

25-11-2014 02:56:49 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Трагедију Шарла Гуна "Ромео и Јулија" по мотивима чувене Шекспирове драме представиће у московском позоришту Нова опера француски редитељ Арно Бернар.

У креирању представе са руским глумцима, хором и оркестром позоришта заједно са Бернаром радио је тим професионалаца највише класе: музички руководилац и диригент Фабио Мастранџело и познати редитељ борбених трикова Павел Јанчик, кога зову маестром оружја. Премијера ће бити одржана на основној сцени Нове опере 29. новембра, саопштила је за РИА Новости прес-служба позоришта.

Једна од најбољих Гуноових опера "Ромео и Јулија" (1867) у Русији се не поставља често на сцену. Етапна поставка била је представа у Бољшом театру (1941. и обновљена поставка 1945), где је у главној улози блисао чувени руски певач Сергеј Лемешев. Актуална поставка у Новој опери прва је у Русији за 40 година. Француски редитељ и сценограф Арно Бернар познат је руским љубитељима опере по представама у петербушрком Михајловском театру – "Жидовка" Галевија и "Боеми" Пучинија, номинованим за награду Златна маска.

"Ромеа и Јулију" Бернар први пут поставља на сцену. Мој први сусрет са тим Гуноовим делом десио се у опери у Чикагу. То је била поставка са тешким декором и мноштвом украса. Испала је својеврсна репродукција средњег века, рекао је Бернар за РИА Новости.

Мој циљ у московској верзији је да извучем у први план суровост ове приче, чувајући чаробне тренутке који постоје у шекспировој драми, наставио је режисер.

Према његовим речима, Ромео и Јулија су наравно љубавна прича, али у контексту нетрпељивости и мржње. И на ту тему треба да раде сви заједно као јединствена целина – и мизансцен, декор, костими, осветљење, музика. Потрудићу се да урадим оно чему моје колеге режисери по правилу не придају посебан значај: да поставим не концерт у костимима, већ позориште са музиком. У мојој верзији ће бити изражена сва суровост, што неће омести саму љубавну причу. Кажем „да“ љубави, али инсистирам на суровости, рекоа је Бернар.

Француски редитељ први пут ради у Новој опери, где је ангажовано неколико састава извођача. Према његовом мишљењу, када мењаш певаче, није тако једноставно достићи жељени резултат. Али ја мислим да ће нам све успети. Немам проблема са разним манирима игре, са глумачком школом. Пробе протичу у атмосфери узајамног поштоања, ценимо рад других. На нивоу певања уметници Нове опере су одлични, на драмском, рекао бих, нису неизразити. Уопште, поћи ће ми за руком да постигнем оно што сам замислио. Уверен сам да ће све успети са хором, зато што је он одличан и учествоваће активно у представи, рекао је Бернар.

Што се тиче планова редитеља, како он сам каже, планирао је много представа у Француској. Затим ће уследити поставка "Ла Фениче" у Венецији, а онда радови у Токију, Сеулу, Атини.