Излаз из украјинске кризе омело... време

14-01-2015 01:01:43 | | Глас Русије, фото: AFP/MICHAEL SOHN / POOL/ vostok.rs |


Продуктивни рад „нормандијске четворке“ омело је берлинско време. У сваком случају, на њега се позивао после састанка са колегама министар иностраних послова Немачке Франк-Валтер Штајнмајер.

Министри иностраних послова Русије, Немачке, Француске и Украјине окупиће се још једном наредне недеље – то је једина тачка о којој је постигнута сагласност на преговорима у Берлину.

Шефови дипломатских служби четири земље окупили су се у резиденцији немачког МИП-а у вили Борзиг. Циљ преговора, како је било најављено, било је одређивање прогреса у реализацији минских договора и припрема састанка руководилаца држава. Овај формат је назван нормандијским после састанка лидера Русије, Немачке, Француске и Украјине, одржаном 6. јуна прошле године у Француској, где је прослављена 70. годишњица десанта савезничких трупа.

Домаћин актуелног берлинског сусрета Франк-Валтер Штајнмајер још пре почетка преговора признао је да није уверен у њихов успех. Ипак, било је решено да се не пропусти могућност зближавања тачака гледишта. Мада, на први поглед, оне су и тако блиске. Јер из све четири престонице чују се исте изјаве: решење кризе је у обавезном поштовању минских споразума. Само Запад (да не говоримо већ о Кијеву) на свој начин тумачи Мински протокол. Тамо захтевају поштовање договора од Москве (која уопште није страна у конфликту) – при томе затварају се очи на сва кршења споразума од стране украјинских власти. Градови Југоистока Украјине поново су мета ракетирања. Постоји информација да украјинске снаге безбедности поново припремају покушај војног разрешења ситуације у Донбасу. А то ће бити катастрофа – истакао је, упутивши се у Берлин, шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.

- Треба, што је могуће пре, постићи потпуни и безусловни прекид ватре. Воде се спорови око линије разграничења. Сматрам да то већ постаје контрапродуктивно. Да, треба наставити договоре, али то не значи да неусаглашени број километара треба да се користи као повод за обнову паљбе из тешког наоружања, система Град, минобацача и слично.

Треба рећи да се Мински протокол, потписан у септембру прошле године, испоставио делотворнијим од женевског и берлинског споразума који су му претходили. Ова два споразума потпуно су неуспела. У преговоре у белоруској престоници први пут су били укључени представници самопроглашених република Донбаса – Доњецке и Луганске. Дијалог између Кијева и устаника је био могућ управо захваљујући договору лидера нормандијске четворке – председника Русије, Француске, Украјине и канцелара Немачке. Захваљујући Минском протоколу на југоистоку Украјине утврђено је релативно примирје – мада од 12 његових тачака поштују се само две.

Лидери земаља нормандијског формата још крајем децембра су се договорили да удахну нов живот минским договорима. Тада је председник Украјине Петар Порошенко пожурио да изјави о плановима шефова држава да 15. јануара одрже лични састанак у Астани. Касније, ипак, представници канцелара Немачке, као и председника Русије и Француске су се договорили: састанак ће бити одржан само у том случају ако унапред буде јасно да ће он довести до реалног прогреса. И таква опрезност је потпуно оправдана, истиче политиколог, генерални директор Руског савеза за међународне послове Андреј Кортунов.

- Сви схватају да састанак на врху у многоме обавезује. Не може се просто састати, разговарати и разићи се – треба да постоје конкретни резултати, треба да буде постигнут некакав прогрес. Сваки лидер схвата да преузима на себе одговорност чак самом чињеницом учешћа у том састанку.

Упоредо са тим, сматра експерт, обе стране украјинског конфликта имају додирне тачке и заједничке погледе на разрешење кризе. Појавило се разумевање да су овде погодна само дипломатска и политичка средства, да су војни начини решавања бесперспективни. Значи, треба испољити флексибилност, одлучити се на некакве уступке. Тражењем таквих компромиса ће се очигледно и бавити политички директори, припремајући нови састанак главних дипломата својих земаља. А њима ће, желели бисмо да верујемо, поћи за руком да припреме темељ за нови састанак лидера у нормандијском формату.

Игор Силецки,

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут