Светска премијера опере "Олуја" Аљабјева биће одржана у Москви

01-12-2014 03:57:41 | | Глас Русије, фото: ru.wikipedia.org/Filtv/сс-by-sa 3.0/ vos |


Светска премијера опере Александра Аљабјева "Олуја", направљена према истоименој Шекспировој драми, биће одржана у Москви у оквиру фестивала Енглеске сезоне у Царицину.

Овај пројекат реализује Московски конзерваторијум Чајковски уз подршку Министарства културе РФ. Представа ће бити одржана 30. новембра у концертној сали Државног музеја Царицино.

Откривње ремек-дела је увек моменат који узбуђује. Рукопис партитуре опере Аљабјева "Олуја" тачно 175 година чекао је могућност да се чује – рекла је у интервјуу за РИА Новости уметнички руководилац фестивала, професор Московског конзерваторијума Јевгенија Кривицка. Ноте су се више од сто година чувале у архивама: прво у Музеју Московског конзерваторијума, затом у Музеју музичке културе Глинке, док нису постале предмет проучавања магистарске тезе Јарославне Кабалевске под називом Шекспирова "Олуја" у музичкој уметности.

Према речима Кривицке, на путу ка поставци опере био је потребан посебан истраживачки рад на обнови и дешифровању оригиналне партитуре. Олуја је написана у жанру драмске представе са увертиром и музичким тачкама, које постављају најважније смисаоне акценте. Овај жанр је постојао како у Еглеској, тако и у Русији.

Слушајући музику за Олују, гледалац ће открити за себе новог Аљабјева, не аутора салонских романси, између осталог чувеног Славуја, већ композитора који органски спаја традиције домаће романсе са принципима романтичарске опере, истакла је Кривицка. Као и комад, тако и представа говори о љубавној причи главних јунака кој треба да прођу искушења као би добили право да буду заједно. И без обзира на то што је Шекспир написао Олују пре више од 400 година, она, наравно, говори и о нама.

Музички руководилац поставке је познати диригент Феликс Коробков. У представи је ангажован Камерни оркестар и Камерни хор Московског конзерваторијума, солисти Бољшог театра и драмски уметници. Редитељ је Петар Татарицки, добитник награде Персона Русије, који наступа у том раду у две улоге – редитеља и извођача улоге Проспера.

Светска премијера Олује завршава фестивал Енглеске сезоне у Царицину, који је у програму унакрсне Године културе Русије и Велике Британије. У оквиру Сезона које су отворене 15. новембра, у Царицину су одржани концерти оргушаљке, инструменталне и хорске музике.