Светски дани словеначког језика у Москви

01-11-2014 04:02:59 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Kirkach Sergey/ vostok.rs |


Светски дани словеначког језика ће бити одржани у Москви прве недеље децембра. Словеначки - званични језик најзападније словенске земље – биће представљен у више од 50 градова света – свуда, где га уче на универзитетима.

Тај веома перспективни пројекат су припремили „Центар словеначког језика као страног“ у Љубљани, Амбасада Републике Словеније у Москви, филолошки факултет МДУ „Ломоносов“ и словеначка издавачка кућа „Гога“.

Фестивал са насловом „Светски дани словеначког језика“ организује Центар словеначког језика као страног (филозофски факултет Љубљанског универзитета), који је у Словенији главна организација за предавање словеначког језика као страног. Пре неколико година у програм фестивала је било уклучено и одржавање Дана словеначке књижевности, словеначког документарног филма и низа других сличних акција. Ове године су организатори фестивала одлучили да упознају руску јавност са словеначким језиком и прошире могућности његовог учења у Русији. Ради тога је Центар словеначког језика као страног заједно с предавачима, који раде у различитим земљама, саставио приручник за конверзацију на словеначком језику. Руска варијанта има назив „Словеначки у џепу“. У његовом састављању су учествовали студенти Санкт-Петербуршког и Московског државних универзитета – они су превели речи и изразе приручника.

Почетком децембра у оквиру фестивала ће бити одржана два догађаја културног живота, у чијој припреми је учествовала издвачка кућа Гога. Књижевно вече, у којем ће учествовати познати словеначки књижевници – Себастијан Прегљ, Винко Медерндорфер и Владо Креслин, биће одржано у Сверуској Држаној библиотеци стране књижевности „Рудомино“. У клубу ArteFAQ ће бити одржан концерт барда Влада Креслина. Специјално за студенте филолошког факултета МДУ програм фестивала предвиђа предавања из словеначког језика и словеначко-руских односа.

Организатори Светских дана словеначког језика у Москви се надају да ће овај фестивал постати приметна појава у културном животу главног града Русије, јер Словенија сваке године постаје све популарнији правац за грађане Русије. Многи долазе на годишњи одмор у Словенију, док је за неке она постала место боравка и пословне активности. Истовремено су многи словеначки грађани стекли нову кућу у Москви.