Фјодор Коњухов: Нисам рођен за лак живот

08-01-2015 04:13:56 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Mikhail Voskresensky/ vostok |


Изложба слика Фјодора Коњухова је отворена у Москви. Његови радови су прича о томе шта је видео чувени руски пустолов када је покоравао мора и океане, полове Земље и највише врхове континената. На изложби су представљени радови од `70-их година до 2014. Желим, признаје пустолов, да гледалац не само сагледа онај свет који волим, већ и да осети лепоту живота сваког од нас на нашој планети Земљи.

Рибари на Чукотки који седе испред своје куће, пси који спавају на снегу, вулкани Камчатке, планински великани Еверест и Мак-Кинли или усамљено једро на бескрајној површини океана... Фјодор Коњухов слика места где је боравио за време бескрајних путовања. До 63. године живота учествовао је у 50 експедиција. Први је у свету достигао пет полова планете: Севери и јужни географски пол, Еверест – пол висине, пол једриличара – рт Хорн, пол релативне недоступности у Северном леденом океану. Први је Рус који је испунио програм Седам врхова света – попео се на највише тачке свих континената. На пролеће 2014. године морепловац је извршио невиђену усамљену пловидбу чамцем на весла преко Тихог океана, поставио је рекорд брзине. За време експедиције путник увек прави оловком скице будућих слика. А прави их у Москви, по сећању, рекао је за "Глас Русије" Коњухов-уметник.

- Путујем ради стваралаштва. За мене нема сликарства, постоји стваралашво. Видите да на изложби постоји сликарство и графика. Сам сам по професији литограф. Имам 3000 радова, овамо смо довезли 200. За два месеца правим по 60 радова.

Гледајући његове слике, као и изложене карте маршрута многобројних експедиција, не може да се замисли када он све то стиже. Јер код куће Фјодор Коњухов практично никада није. Из непознатих разлога, пише он у недавно издатој књизи Моја путовања, нисам рођен за лак живот, већ за уживање у њему кроз превладавање тешкоћа. Жена Ирина је израчунала да од 30 година брака са њом је Фјодор провео 10, а на путовањима 20.

- А деца и моји унуци су израчунали другачије. До Месеца је 380 километара, а ја сам прешао 380 хиљада миља. Значи, до Месеца и назад. Пријатељи су израчунали колико сам дана био сам. Испоставило се да сам више од 1000 дана провео сам – у пловидби, на путу ка Северном и Јужном полу или у планинама.

За истакнута путовања у Русији и иностранству председник Владимир Путин је у новембру 2014. године наградио Фјодора Коњухова Златом медаљом Муклухо-Маклаја. Путник је први добитник медаље која је утврђена у част руског етнографа 19. века, чије име носи североисточна обала Нове Гвинеје. У плановима Коњухова је да 2015. године изврши путовање око света у ваздушном балону.