Милион од Ане Нетребко за Доњецку оперу

07-01-2015 04:17:21 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Maksim Bogodvid/ vostok.rs |


Милион рубаља за потребе оперског театра у Доњецку донирала је чувена руска певачица Ана Нетребко. Предаја чека одржана је у Петербургу за време Трећег међународног културног форума којем је између осталог присуствовао шеф парламента Новоросије Олег Царјов. Њему је Ана и уручила симболични чек за Доњецко оперско позориште.

Оно се још назива Донбас-опера. Позорише је отворено 1941. године, има солидан репертоар и веома је познато. Данас оно преживљава тешка времена: много пута у његову страну летеле су гранате украјинске армије и чак је био оштећен фундус. Али трупа наставља да ради, представе се не скидају са репертора. И у тој ситауцији Ана Нетребко је решила да бар некако помогне да се успостави позоришни живот и обећала је да ће доћи у Доњецк и одржати концерт, како је она рекла, чим се заврши рат...

- Певачи певају при температури од +12, врло је хладно. Али они све једно желе да излазе на сцену. Сматрам да је то подвиг. Они покушавају да подрже становништво. Ја сматрам да рат треба да престане, што пре то боље. Али то је већ друго – то је политика. Ја се тога не дотичем. Желим да учиним корак у страну подршке уметности тамо где је сада то најпотребније.

Благородни поступак је изазвао моменталну и контраверзну реакцију: у Русији и Донбасу позитивну, а у Европи је изазвао осуду. Прва негативна реакција је стигла из Аустрије. Ту треба поменути да Ана Нетребко има двоструко држављанство – руско и аустријско и живи у два града: у Петербургу и Бечу. А у последње време Ана је била лице Аустријских авиолинија. Рекламни спот ових линија са Аном као главном јунакињом је тако пријатан: Ана је у авиону као код себе код куће, као да се управо пробудила – на чело је подигнута маска за спавање, сипају још шољу капућина... Врло мило, једноставно вам дође све да оставите и да летите негде Аустријским авиолинијама. Али сада је руководство изјавило да не планира да продужи уговор са Аном. Узрок су фотографије певачице са петербуршког форума на којима је она поред Олега Царјова и држи у рукама крај заставе самопроглашене Доњецке републике. Тобоже, сада ови снимци могу да се искористе у пропагандне сврхе и самим тим да нашкоде авиокомапнији која у званичном саопштењу изјављује: Ми се јасно ограђујемо од крајњих политичких позиција и оружаног насиља. Критику је додало и аустријско Министарство иностраних послова – у истом духу. Једном речи, скандал у аустријским медијима се разбуктава. А најавио га је украјински тенисер Сергеј Стаховски који је пре тога одустао од услуга Аустријских авиолинија, пошто (цитирамо) „сарадња ове компаније са Аном Нетребко значи да превозник индиректно подржава тероризам“.

На срећу, више нико у Европи није подржао аустријско Министарство иностраних послова и авиолиније. У сваком случају, наступе Ане Нетребко још нико нигде није забранио. Према плану примадоне до крја године концерти у Барселони, Риму, Дрездену, а у јануару и затим цео фебруар – представе у њујоршком позоришту Метрополитен-опера.