Европа: Вредности двоструке намене

15-01-2015 11:26:37 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Galina Azule/ vostok.rs |


Француска и даље живи у трагичним догађајима који су се десили 7. јануара ове године. Тада су, како је већ саопштено, радикални исламисти убили 12 сарадника сатиричног листа Charlie Hebdo и убили још 5 особа. 11. јануара у престоници и другим градовима Француске одржане су масовне поворке у знак жалости за погинулима, јединства и подршке европским вредностима – демократији, толеранцији и слободи говора.

Да ли ће ћутљиви марш милиона одржан у Француској стићи до оних којима је намењен и коме тачно? Да, својим ожалошћеним ћутањем људи су изразили можда више осећања него када би изговарали потресне речи. Политичари су такође ћутали у складу са приликом. Само се намеће питање – да ли су о једном истом, ако тако може да се каже, ћутали обични француски грађани и прва лица европске политике?

Нема смисла нагађати. Али ево једне индикативне нијансе. Тешко да су они који су се налазили у задњим редовима поворке могли да виде фигуру украјинског председника Петра Порошенка, који се, како су приметили неки репортери, из неког разлога осмехивао и с времена на време махао руком сановницима француске престонице који су стајали са стране. Како су напоменули у вези са тим руски медији, он је написао на Твитеру да је Марш једниства ујединио све цивилизоване земље света и да Украјина посебно разуме бол Француске. Шеф комитета за међународне послове руске Државне думе Алексеј Пушков је приметио тим поводом у свом микроблогу: "Читав дан Украјина је "цивилизовано" бомбадовала Донбас: петоро убијених, међу њима двоје деце".

Раније је Пушков критиковао Порошенка и за то што је овај донео одлуку да отпутује на марш у Париз, док још увек нису осуђени кривци за прошлогодишњи терористички акт у Одеси. 2. маја 2014. године су присталице "антимајдана", спасавајући се од радикалних националиста, биле приморане да се сакрију у Дому синдиката. Националисти су запалили зграду, а оне који су покушавали да се спасу, убијали су и докрајчили палицама и камењем. Према подацима МУП-а Украјине, погинуло је 48 особа, према другим подацима више од сто. О томе званична Европа такође ћути.

О двострукости европских прилаза говорио је у разговору за наш радио војни експерт, главни уредник листа Национална одбрана Игор Коротченко.

- То је политика двоструких стандарда. Са једне стране, несумњиво, осуда тероризма у Паризу. Али при томе нико не примећује украјински тероризам који се организује на државном нивоу и доводи до много масовнијих жртава, него париски терористички акт. То што Европа то не види, тачније не жели да види, изгледа као врхунац цинизма у датој ситуацији.

И коначно, званична Европа воли да прећуткује да, пратећи главног савезника из НАТО-а, Америку, она је сама допринела отварању Пандорине кутије исламског радикализма на планети. Противници владајућих режима у Ираку, Либији или Сирији које је подржавао Запад, постали су они којих се треба прибојавати већ и на континенту. Између осталог и у званичној, и у обичној, сликовито говорећи, Европи, постоји различито ћутање и различити гласови. У Берлину, у сваком случају, поворку украјинског премијера Јацењука, како се саопштава, дочекали су учесници пикета, праћеног ни мало политички коректним узвицима и звиждуцима у којима је мало поштовања.

Олег Севергин,

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут