Официрска част изнад награда НАТО-а

15-01-2015 11:29:51 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Име Марека Обртела већ две недеље не силази са страница чешких медија. Толико је велик одјек његовог упечатљивог поступка. Да подсетимо да је војни лекар, учесник НАТО операција у кризним жариштима, решио да врати НАТО одликовања добијена за време службе. Узрок? Прозрење, осећај стида, протест против политике алијансе.

Господин Обртел данас назива НАТО "злочиначком организацијом" са строгим интересима, усмереним на обнову хладног рата, на агресију против разних земаља, на конфронтацију са Русијом. За учешће у мисијама НАТО-а Марек Обртел је добио медаљу SFOR-a – служба у Босни и Херцеговини, медаљу KFOR-a – за Косово, медаљу у част 50. годишњице оснивања НАТО-а и друге награде. Одустајање од борбених награда, како год да оцењујемо данас суштину тих догађаја, за фронташа је, очигледно, комплексна и болна ствар. А да ли постоје, уопште, овакви преседани? – питали смо ветерана авганистанског рата, пуковника у пензији, војног коментатора листа "Комсомољска правда" Виктора Баранца:

- За неколико деценија службе у армији и сам се суочавао са оваквим стварима. Још у совјетско време један ветеран Другог светског рата из Велике Британије решио је да врати председнику САД све награде добијене у борбама против фашиста. На такав начин, он изразио протест против политике САД, НАТО-а и саме Велике Британије против својих бивших савезника из антифашистичке коалиције, конкретно СССР. Поступак није лак, али може да га изврши само савестан човек, са изоштреним осећањем официрске части. Јасно је да Марека Обртела сада нападају са свих страна. Али мсилим да се није случајно десила трансформација свести код чешког официра, чији председник Милош Земан дозвољава себи гласне изјаве против антируских санкција и има посебан поглед на украјинску ситуацију и дејства Русије, који се често не подудара са званичним ставом Брисела. Мене радује што у редовима НАТО- војника има све више трезвених људи који су у стању да критички процењују дејства алијансе на међународној сцени.

Могу да кажем да такви официри постоје у Бугарској, Пољској, Мађарској, Немачкој, Француској, па чак у САД. Све су то моји лични пријатељи. Са неким од њих зближио сам се још у време Варшавског уговора, са некима сам се упознао недавно, у току путовања у иностранство. Стално смо се дописивали. Знате, председник Обама би се веома зачудио када би прочитао нека од писама ових америчких војника у којима се оштро критикује руководство сопственог ресора у НАТО-у. Моји пријатељи официри из разних земаља НАТО-а постављају питања која и нас одавно брину. Зашто смртне грехе данас вешају на Русију управо они који су бомбардовали и комадали Југославију, који су узнемирили несрећни Авганистан, где је за 13 година присуства НАТО групације само скочио промет наркотика, а људи су још више осиромашили? А интервенције НАТО-а у конфликте у Ираку и другим кризним жариштима? Наравно, снажна западна пропагандна машинерија објашњава неопходност "мировних мисија" алијансе. Тешко је супротставити јој се. Али део НАТО војника ипак успева да прогледа. Значи, постоји нада да ћемо у догледној будућности савладати данашњи војно-политички јаз између Русије и Запада, обновити дијалог линијом Русија-НАТО. Неустрашиви официри, такви као што је војни лекар из Чешке, ову нормалну ситуацију чине ближом.


Према подацима анкетирања листа "Парламентска газета" који излази у Прагу, 25% читалаца одлучно је подржало Марека Обртела. Они су га назвали јединим човеком који има савести. Али већина анкетираних, њих 58%, поступак војног лекара не сматра исправним. Мада, они сматрају да господин Обртел несумњиво има право да врати војне награде НАТО-а.

Гајанне Ханова,


КАТЕГОРИЈЕ