Новинарка Charlie Hebdo: Плашимо се, али ћемо наставити

15-01-2015 12:32:16 | | Глас Русије, фото: AP/Christophe Ena/ vostok.rs |


Редакција Charlie Hebdo ће наставити рад, без обзира на све бојазни и страхове, рекла је у интервјуу за радио Спутник сарадница листа Анжелик Куруни. Она је испричала шта осећа редакција и зашто се љути на друге новинаре после трагедије.

Серија терористичких напада у Француској, од којих је први убиство новинара који су радили у редакцији сатричког часописа Charlie Hebdo, ујединила је Французе и скренула на себе пажњу читавог света. 11. јануара милиони људи су изашли на улице француских градова у знак солидарности са идејама слободе говора, које се везују за трагичне догађаје.

Новинарка Charlie Hebdo Анжелик Куруни, у интервјуу за радио Спутник, рекла је да је зауставити се сада исто што и убити колеге по други пут.

- Ми смо се плашили, плашимо се, плашићемо се, али ћемо наставити. Ако се сада зауставимо, то је исто као да смо их убили по други пут. Ево зашто се ја лично и читав тим љутимо на новинаре и све медије, који су одлучили да не показују цртеже са Пророком или Ватиканом, или нечим другим из разлога политичке коректности.

Нови број Charlie Hebdo је спреман и биће објављен у среду у тиражу од милион примерака. Ми настављамо нашу линију. Не планирамо да одступимо ни за центиметар, зато што заиста мислимо да је пре свега Charlie Hebdo потребан друштву. Charlie Hebdo је као свежи ваздух.

Куруни је, такође, истакла да су људи који су били убијени у терористичком нападу били просто невероватни новинари. Биће врло тешко наћи друге људе као што су они. Али биће и други људи са истим талентом и Charlie Hebdo ће бити другачији. Као у Америци до и после 11. септембра, тако и код нас пре и после 9. јануара.

На питање радија Спутник, поводом религиозне припадности чланова редакције Charlie Hebdo, новинарка је одговорила да су међу сарадницима били и муслимани, од којих је двоје убијено.

- Код нас такође има муслимана. Двоје њих је било убијено. Имамо Јевреје, француске хришћане. И затим, ту сам ја. Ја сам правиславна, и ја сам верница. Charlie Hebdo никада није био затворен ни за кога. Став Charlie Hebdo је увек био такав да религија и држава немају ништа заједничко једно с другим. Религија треба да буде одвојена од државе, а држава треба да буде световна. Став Charlie Hebdo је био светован, не можете да мешате религију и државу, зато што, ако мешате ове две ствари, изгубићете своју слободу.

Развијајући тему, она је истакла рад новинарке по имену Зинеб, која пише о питањима религије и државе.

- Она је платила за то врло високу цену - зато што је била приморана да напусти Мароко због свог става. Многи људи су говорили да она треба да буде кажњена за то што пише, да треба да буде силована, треба да је муче, убију. Али она, као и свако од нас, придржава се линије секуларизма. Свако има право да чини оно што жели са својим личним животом. Религија није јавна сфера, то је став Charlie Hebdo и мој став такође.

Анжелик Куруни је на крају свог интервјуа изразила чуђење и задовољство што је тако велики број људи изашао на улице да подржи редакцију и брани слободу говора.

- Не мислим да је "задовољан" одговарајућа реч. То је био као велики загрљај, схватате? То је било пријатно. Али истовремено, не делимо чињеницу да су многи страни лидери изашли на марш. То што се десило нема ништа заједничко са политиком. Били смо заинтересовани да људи дођу. И они су били на улицама Париза не због терориста, они су изашли на улице Париза због слободе. Не треба то да изгубимо.


КАТЕГОРИЈЕ