"Гаспром": Градња "Турског тока" трајаће мало дуже, него што је било планирано за "Јужни ток"

16-01-2015 05:01:20 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Igor Ageyenko/ vostok.rs |


Рок за покретање гасовода "Турски ток" мало ће се разликовати од планираних рокова за "Јужни ток", изјавио је у етру радија "Комерсант ФМ" званични представник "Гаспрома" Сергеј Купријанов.

"Чим усагласимо излазне тачке на турској обали, почеће радови", казао је он. Купријанов је, такође, навео да још увек не постоји званични назив "Турски ток", али "изгледа да ће се управо тако звати".

Купријанов је прокоментарисао и јучерашње речи заменика Европске комисије Мароша Шефчовича: "У тим коментарима господина Шефчовича од јуче, највише изненађује, извините за таутологију, његово изненађење информацијом коју је јуче добио од "Гаспрома" и Министарства енергетике. Ствар је у томе, што су параметри овог пројекта објављени још у децембру и ништа принципијално ново није речено", навео је Купријанов.

"То није наша одлука, већ изнуђено решење на које смо пошли... Обими планирани за транспорт по "Јужном току" од 63 милијарде кубних метара сада ће бити усмерени преко Турске. Пременила се траса, али не по нашој жељи", додао је представник "Гаспрома".