Руски ракетни мотори РД-181 извозиће се у САД

16-01-2015 05:18:41 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/ Iliya Pitalev/ vostok.rs |


Предузеће "Енергомаш" и "Обједињена ракетно-космичка корпорација" добиле су све неопходне дозволе од владиних институција за склапање уговора о испоруци ракетних мотора РД-181 америчкој компанији Orbiatal Sciences Corp за слање у орбиту сателита.

Извршни директор "Енергомаша" и председник ракетно-космичке корпорације "Енергија" Владимир Солнцев објавио је да је уговор о испоруци 60 ракетних мотора РД-181 за грађанске потребе за први степен ракете Antares, коју производи Orbital Sciences, одобрен на владином нивоу, пише лист "Известија".

"Уговор предвиђа ограничења на коришћење РД-181 у војне сврхе - ракете са нашим моторима не могу бити коришћене за слање космичких апарата за војне намене. Вредност уговора - око 1 милијарда долара за 60 мотора. У ту суму улази, не само цена мотора, већ и цела лепеза услуга: припрема за лет, инсталација мотора на ракети, тестирање. По мом схватању, уговор је орјентисан на сарадњу у наредних 15–25 година, јер нико неће стално мењати моторе на ракети", цитира лист речи Солнцева.