Трошкови Украјинаца на храну у 2013. години порасли за 55,5%

18-01-2015 07:57:46 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Средњестатистички трошкови руске породице на основне прехрамбене производе према резултатима 2013. године пали су на 27,7% са 30,3% имајући у виду укупне трошкове претходне године, а украјински су порасли до 55,5% са 50,2% показује рејтинг држава Европе по уделу трошкова породице на основне прехрамбене производе у односу на месечна примања, које је припремио РИА Рејтинг.

"Следеће године, имајући у виду сложену економску ситуацију у Русији, вероватно, даљег поступног пада цена прехрамбених производа неће бити", каже се у истрживању. Русија се у рејтингу од 40 држава, налази на 28.месту, попевши се за једну позицију на лествици.

Другу годину за редом, на врху рејтинга се налази Луксембург са укупним уделом трошкова за прехрамбене производе у висини од 8,6%. Овај рејтинг затвара позиција Украјине, где према статистичким подацима просечна породица потроши на храну 55,5% од свог месечног дохотка. „Овде је неопходно додати да дати подаци у вези са Украјином одражавају ситуацију са почетка године 2014.године, а сада је ситуација можда још и катастрофалнија“- примећује стручњак РИА Рејтинга.

На дуван и алкохол мање од свих троше у Шведској, на Кипру и у Луксембургу. У Русији на ове производе одлази у просеку 2,6% породичног буџета. Највише од свих у Румунији, Србији и Грчкој.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут