Вучић на Косову: колевка важнија од изјава

16-01-2015 06:22:39 | | Глас Русије, фото: AP/Darko Vojinovic/ vostok.rs |


Србски премијер Александар Вучић на Косову- „порука мира“ или „алузија на године српске репресије“? Посета премијера енклави српске јужне покрајине је интересантна пре свега јер су се, што се тиче србско-албанских односа, по први пут наслови евроспких и косовских издања битно разликовали.

„Порука мира“- пише француски Liberation, а локални „ Kosova sot ” већ говори о „србској репресији“. У бројним издањима Вучићу се не опраштају чак ни тако невине ствари попут „колевке Србије“, иако је то и историјска и демографска чињеница, ако се узме у обзир стопа рађања. Зато је важније од свега, права колевка у породилишту, управо оном које је отворено у присуству премијера Србије у месту Пасјане. Иако је највећи део радова спровела влада „Републике Косово“ коју Београд не признаје.

Резултате посете за „Спутњик“ коментарише политиколог Бранко Радун.

Господине Радун, може ли посета српске делегације утицати на даљи ход преговора између Београда и Приштине и реализацију Бриселских споразума?

- Ово је изузетно значајна посета и нека врста моралне, политичке и сваке друге подршке. Мислим да ће ова посета, заправо, појачати позицију Србије у тим преговорима и да је албанска страна ово доживела као неку врсту притиска не само од стране Србије, већ и од међународне заједнице која је послала поруку Албанцима да они више не могу да инсистирају на својим максималистичким захтевима, тј. да србској заједници не дају ни минимум од аутономије на Косову.

Агресивне оцене приштинских медија су у принципу биле очекиване. Питање је шта ће оне као такве постићи?

- Њихова тактика је увек била да траже максимално, да максимално оптужују Србију, надајући се да ће тиме појачати своју преговарачку позицију. Та стратегија је некада давала резултате, нарочито када су иза леђа имали САД у пуном капацитету. Сада је неким круговима у међународној заједници доста тог претеривања. Сем тога, претерујући, Албанци не чине себи услугу, већ, на неки начин, јачају позицију Вучића у србском бирачком телу, нападајући на њега.

Премијер Вучић је позвао косовске Србе да не продају своја имања и куће. А шта конкретно може да уради Република Србија како би ови људи имали неку алтернативу? Посебно имајући у виду противљење Приштине било каквом „србском утицају“?

- Србија има планове. Може и хоће да инвестира у те просторе где живе Срби: да створи неке привредне капацитете, да запосли неке људи, да у социјалном смислу оспособи неке болнице, породилишта. Да створи инфраструктуру, која је неопходна да би та заједница тамо опстала. То није никакав план јачања Србије који би требало да угрози Албанце, већ једноставно да та србска заједница може да функционише. Грађење болнице или породилишта је то што сваки нормалан треба да подржи. Само екстремисти и фанатици могу то да критикују. Ове мере не би требало да угрозе србско-албанске односе, да су они засновни на некој нормалној, прагматичној основи.

Тимур Блохин,


КАТЕГОРИЈЕ