Налазите се на страници > Почетна > Блог > "Копље" са два краја

"Копље" са два краја

19-01-2015 12:56:20 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Према саопштењима, 14. јануара командовање Силама брзог реаговања НАТО- "Nato Response Force" NRF, које су биле формиране 2003. године на основама немачко-холандског корпуса, чији се штаб налази у немачком граду Минстеру, прешло је на Немачку у трајању од једне године.

Последично, она ће имати и основну улогу у формирању такозваних Уједињених снага више војне готовости - скраћено VJTF које се налазе у оквиру NRF. Нова формација, како је раније било саопштено, названа је "Оштра копља".

Требало би овде приметити да САД, а тиме се подразумева и НАТО уопште, гаје љубав према метафоричним називима за иностране војне интервенције и разне маневре. То се односи и на "Оштра копља". А неколико издања у Европи у чланцима и саопштењима поводом формирања супер-брзих снага почели су да се баве игром речи. Тако је на пример "Rheinische Post" у предговору свом коментару на дату тему дао једноставни наслов, који не оставља места недоумицама "То је антипутинска војска НАТО".

Никакву "војну тајну" својим насловом лист "Rheinische Post" није одао. Сврха оснивања ових снага била је опредељена још у септембру прошле године на самиту НАТО у британском Велсу. Истина, оно што је изложено у овом чланку не изгледа као званична хроника догађаја, колико као пре некакав сценарио компјутерске игре са „стрелицама“. А узгред, игра делује као да је предвиђена да шири страхове код деце.

Према основном документу који регулише односе Русија - НАТО, који је потписан 1997.године у Паризу, алијанса се обавезала да не размешта своје снаге дужином границе са Русијом. Значи, батаљони ће се налазити у земљама учесницама "копља" и на нужне тачке ће опрема бити допремљена ваздушним путем. Требало би рећи и да је попуковник Шетфан Беренц, позван у Минстер на церемонију којом Немачка почиње да командује снагама NRF, а уз то и командант 371.моторизоване пешадијског батаљона из Саксоније, умислио да може да обезбеди благовремени пренос снага, рецимо у Прибалтички регион 44 бојне машине типа Marder, а свака од њих је тешка 38,5 тона.

Према мишљењу експерта за питања безбедности Клаудије Мајор из Немачког фонда науке и технике, коју цитира интернет портал N-TV, за формирање Снага више војне готовости, биће неопходно повећавање војног буџета дражава НАТО, а оне за то нису спремне.

А, за крај требало би поменути и ову нијансу. Последњих дана Столтенберг, неколико пута је поменуо да НАТО нема намеру да се конфронтира Русији. Војни аналитичар ТАСС-а, пуковник у пензији Виктор Литовкин је прилично оштро искоментарисао ову позицију:

- Оваква дволича политика коју води НАТО, изазива у Русији, са једне стране одређену забринутост, а са друге иронију. Одлучите се да ли је Русија за вас противник, партнер или неко трећи? Немогуће је сарађивати ако нема пуног поверења са обе стране.

Испада да "копља" НАТО имају два краја - меки и оштри, закамуфлирани. Питање је која је страна она права?

Олег Севергин,

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут