Налазите се на страници > Почетна > Блог > Рат у Донбасу ће се наставити

Рат у Донбасу ће се наставити

19-01-2015 06:58:36 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Нови учесници у сатиричном шоу-програму под називом "европска, демократска и независна Украјина" постали су странци у влади земље: министар финансија постала је држављанка САД Наталија Јареско, на чело Министарства економског развоја именован је Литванац Ајварас Абромавичус, а "кормило" Министарства здравља је припало држављанину Грузије Александру Квиташвилију. Очигледно, сами украјински "глумци политичког жанра" не могу да изађу на крај и одлучили су да пребаце обавезе и одговорност на "позване звезде". Међутим, да ли ће овај шоу имати "хепи енд"?

Украјинским управитељима не дозвољавају да управљају, одлучено је да уместо њих на кључне дужности у кабинету министара буду именовани странци. С једне стране, то је "реверс" према западним и међународним инвеститорима Украјине: ММФ и Светска банка су спремни да наставе да позајмљују земљи новац, а то значи да желе да контролишу како и за шта се он троши. С друге стране, позвани министри представљају шансу да се избегну политичке зађевице унутар Украјине, сматра руководилац Центра за постсовјетска истраживања Института за економију РАН Леонид Вардомски:

- Странке међусобно конкуришу – све желе да управљају новчаним токовима. Тешко им је да се договоре, могу дуго да се цењкају. А овако, - позвали су "Варјага" и готово. Странци су наводно неутралне фигуре. Још један фактор – многи Украјинци немају баш најбољу репутацију: или имају ниске квалификације, или су се бавили корупцијом, или нешто треће. А странци су наводно свежи људи, нису испрљали руке, Украјинци им верују, поштују их. Међутим, засад ништа не може да се уради: народ је све сиромашнији, лекови су све скупљи, медицинске услуге постају права раскош.

У ствари, неће бити никакве транспарентности. Међутим, чак и да новопечени министри имају најбоље намере, ништа не би могли да постигну: Јареско и Абромавичусу то не дозвољава квалификација, сматра директор кијевског Института за трансформације друштва Олег Соскин:

- Жена је потпуно неписмена: направивши буџет за 2015. годину показала је да толико неписмене особе у Украјини још није било за све ово време. Уз њену помоћ су „надували“ порезе који практично значе геноцид према народу. На дужност министра економије именован је "инвеститор": зна се да је Украјина корумпирана земља која игра улогу „праонице“. Као што је познато, кроз такозване инвестиционе фондове се "пере" новац из сиве и црне економије. Касније се усмерава у изградњу тржних и пословних центара. Свим тим су се заправо увек бавили и Јареско и Литванац Абромавичус.

Нови руководилац украјинског Министарства здравства Александар Квиташвили је познати и на Западу и у Грузији наследни шеф медицинских установа и организација. Притом по образовању није медицинар, већ историчар и професионални држвни службеник. А министар правде Украјине Павел Петренко је одлучио да странце постави за своје заменике. Нико се неће зачудити ако се испостави да они нису правници, већ на пример, заштитници животиња. Међутим, због тога неће постати компетентнији, а то значи да ће се врло лепо уклопити у шаролико друштво нових украјинских министара.

Марија Меркулова,

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут