Дипломатија на кијевски начин: глумећи жртву

19-01-2015 07:07:08 | | Глас Русије, фото: AP/Mstyslav Chernov/ vostok.rs |


Кијев је осујетио нову рунду преговора о регулисању конфликта на истоку Украјине. Украјинске власти не само да нису реаговале на план повлачења тешког наоружања, који је предложио председник Русије, већ су и наредиле велику офанзиву.

У Донбасу поново гину цивили, али западни координатори Кијева више воле то да игноришу. МСП Русије, као и власти Доњецке и Луганске Републике, позивају међународну заједницу да утиче на украјинске власти, како би оне прекинуле војна дејства.

Председник Русије Владимир Путин још 15. јануара је упутио украјинском лидеру Порошенку план повлачења тешке артиљерије за обе стране украјинског конфликта. Наредног дана, у Минску је био планиран састанак контакт групе за регулисање кризе. Међутим, он је био осујећен. И одговорност за то, у потпуности, сноси Кијев, изјавио је представник Доњецке народне републике (ДНР) Денис Пушилин.

- Састанак је осујетила украјинска страна. Ми смо допутовали, учинили све како би се преговарачки процес наставио. Били смо до последњег на вези са ОЕБС-ом – и никаквог званичног отказивања састанка није било.

Кијев не само да је одбио да разматра план који је предложио Владимир Путин, већ је отпочео велику офанзиву на положаје устаника Донбаса. Гранате и мине су протеклог викенда експлодирале у центру Доњецка, поново су гинули цивили. Водиле су се жестоке борбе за Доњецки аеродром. Војска је предузела неколико тенковских напада које су одбили устаници. У Горловки граната је погодила аутобуску станицу у центру града – две особе су погинуле, на десетине је рањено. Поред тога, украјински бомбардери Су-24 су бацали авионске бомбе од 500 килограма. Како је приметио шеф ДНР Александар Захарченко, сасвим је јасно да је Кијев искористио примирје да прегрупише своју армију и да увећа тешко наоружање.

Секретар за штампу руског председника, коментаришући ситуацију, истакао је да је Москва крајње забринута таквим развојем догађаја. Према речима Дмитрија Пескова, сведоци смо апсолутне деградације ситуације на југоистоку Украјине. При томе и даље чуди став западних покровитеља Кијева – они или игноришу погибију цивилног становништва Донбаса, или оптужују за то Москву. Мада и међу њима у последње време нема јединства, истиче стални представник Русије у ОЕБС-у Андреј Келин.

- Европа сада није сасвим јединствена у том погледу. Постоји мишљење „англосаксонаца“, како их ми некада називамо – то су САД, Канада и Велика Британија – они хвале све што ради Кијев. Али не сви, морам да кажем: чуо сам гласове других амбасадора, чланова ЕУ, који су говорили о хитној неопходности да се успоставе политички контакти и преговарачки процес. Ови гласови се чују од низа представника земаља ЕУ, међу којима сам чуо и глас Француске.

Како се испоставило, масовном офанзивом на Донбас неочекивани обрти у развоју ситуације у Украјини тек су започели. У ноћи између недеље и понедељка Кијев се сам обратио Москви са предлогом да се потпише график спровођења кијевских споразума у пракси и да се осигура прекид ватре већ од 19. јануара. Овај лукави поступак украјинских власти објаснио је председник комитета горњег дома руског паралмента за међународне послове Константин Косачов. Према његовом мишљењу, Кијев чини све како би представио Русију као страну у конфликту. Постојање грозног спољног непријатеља даје шансе да се сви унутрашњи пропусти припшу потреби супротстављања такозваном "агресору" и избегну питања поводом примене силе против цивилног становништва. Поред тога, убеђен је Косачов, глумећи жртву, Украјини је лакше да добије подршку "јастребова" у Европи и Америци.

Игор Силецки,

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут