ММФ смањио прогнозе о темпу економског раста у свету

21-01-2015 02:06:50 | | Глас Русије, фото: AP/Jose Luis Magana/ vostok.rs |


Темпо економског раста у свету ће опасти 3,5% ове и 3,7% следеће године. Просечна цена нафте на светским тржиштима износиће око $56,73 по барелу. Очекује се пад економије РФ – до 3%. Овакви су подаци ажурираног реферата Међународног монетарног фонда о стању и најближој перспективи развоја светске економије.

У правцу смањења размотрене су прогнозе за све водеће светске економије осим САД. Ипак, локомотиве светског раста, поред Сједињених Држава, по реферату, остају партнери Русије из групе БРИКС. Између осталог, у Кини се 2015. и 2016. године очекује пораст од 6,8% и 6,3%, у Индији – од 6,3% и 6,5%, а у ЈАР ће показатељи економског раста за две године, како се претпоставља, износити 2,1% и 2,5%.

У самој Русији се очекује пад од 3,0% и 1,0%.

"Прогноза одражава економски утицај наглог пада цена нафте и јачања геополитичке напетости", цитирају РИА Новости објашење ММФ. Међутим, стручњаци УН, са своје стране, сматрају да Русија може да издржи економске потресе захваљујући значајним резервама које нису у валути.

У коментарима се у реферату ММФ наводи да темпо економског раста у свету успорава пад цена нафте. Ове године ће просечна цена угљоводоника на светском тржишту, по прогнозама, износити $63,88 по барелу. Поређења ради: 2014. године просечна цена је износила $96,26 по барелу – има се у виду просечна аритметичка вредност цена нафте сорте Brent, "Дубаи" и "Западни Тексас".