Налазите се на страници > Почетна > Магазин > Култура > Позориште снова

Позориште снова

23-01-2015 12:00:20 | | Глас Русије/ vostok.rs |


У Москви се ради на необичним пројектима посвећеним формирању комплексних центара савремене уметности, таквих као што је, на пример, Гогољ-центар или Музеј-позориште Дом Булгакова. Нови објекат на културној карти руске престонице појавиће се ускоро, захваљујући доајену позоришног андерграунда Борису Јуханову. То ће бити право позориште снова.

Интересовање изазива сам назив – Електротеатар Станилавски. Испоставља се да се управо први престижни биоскоп у Москви називао Електротеатар. Он је био отворен пре једног века – 1915. године. Касније, у тој згради се одомаћило драмско позориште Станиславски на чије чело је пре годину и по стао Борис Јуханов. Редитељ назив тумачи на врло поетски начин:

- Овде је корен чудесна грчка реч "електро". И када говоримо о Електротеатру, обраћамо се значењу скривеном у том корену – светлост, злато, сребро. А увити нови подухват у светлост, злато и сребрно, чини ми се врло ипсравним. Поред тога, "електро" је реч не само из прошлости, већ и из будућности, где светлуца некаква нова енергија. Мада су позоришни оквири већ необично померени, мислим да ће нам поћи за руком да одређењу "универзално позориште" дамо нови смисао.

Редитељ је прво правио историјски назив позоришту, исцрпљеном бескрајном сменом руководилаца и отвореном непопуларношћу код московљана. Зграда се чудесно преобразила. Читаво приземље сада је претворено у огромни фоаје. Овде се налазе изложбене сале и учионице, ресторан и књижара. Директно из књижаре може се проћи у салу са јединственом сценом која се трансформише. А лети у унутрашње двориште. Уз главну зграду позоришта сада се ослањају још две. У њима је Мала сцена, гардеробе и обућарска радионица, депо. Историјски плафони, степениште и балкони су сачувани у уклопљени у ултрасавремени простор у сиво-белим тоновима.

Приликом разраде новог препознатљивог стила Електротеатра, дизајнери су се побринули не само за архитектонски изглед зграде и интеријере, који радују очи публике. Идеални услови су створени за уметнике. На њиховом располагању су простране гардеробе, које личе на хотелске собе – меке софе, лепе лампе, огледала. А уз от бибилотека и бесплатни бифе. Глумци кажу да сада у позоришту имају жељу не само да раде, већ и да живе. Верујемо им. Између осталог, трупа је увећана скоро двоструко: појавио се хор и играчки ансамбл.

А шта је са репертоаром? Претходни је потпуно отказан, предстоји 20 премијера. Прва је представа чувеног грчког редитеља Теодороса Терзопулоса "Менаде". Следе поставке самог Јуханова (он, између осталог, припрема фантастичну оперу у више епизода једног од лидера руске авангарде Дмитрија Курљандског "Сверлијци", она ће се играти у деловима неколико вечери за редом) и коначно, поставка Ромеа Кастелучија. Прича се да је нови рад скандалозног Италијана посвећен дијалогу Христа и још неварскрслог Лазара. Обећани су такође перформанси, концерти, изложбе...

У Електротеатру ће се састати све музе и надајмо се да ће овде живети у потпуној слози.

Наталија Сержантова,