Истина по принципу велике лажи

24-01-2015 11:50:52 | | Глас Русије, фото: Flickr.com/Francisco Antunes/cc-by/ vos |


Данас се води права правцата првокласна пропагандна битка – приметила је ових дана у свом коментару радиостаница Дојче Веле. Тачније, Русија, како тврди радиостаница, ратује са Западом за "првенство у тумачењу актуелне кризе". Јер, у украјинској конфронтацији, подвлачи Дојче Веле нешто раније, свака земља представља сопствену верзију догађаја.

Уопште, било би чудно када би сукобљене стране гледале на догађаје под истим углом. Тада, разуме се, не би било говора ни о каквој кризи. Јасно је да се разликује и тумачење догађаја. Друга је ствар што при томе могу да се изокрећу чињенице или да се наводе лажна сведочења. Али, овде се траже, не голе оптужбе друге стране за лаж, већ потврда оптужбе на основу конкретних доказа.

Ако се говори о украјинској кризи, за сада у ЕУ, да не говоримо о самој Украјини, све што изговарају руски политичари, експерти и новинари тим поводом, одмах се одбацује одлучно и неповратно као "лаж" и "пропаганда Кремља". Што се са стране Москве наводи више конкретних чињеница и доказа, то оштрије постају оптужбе да Кремљ крије некакву "праву" истину о дешавањима. Очгиледно, поступајући по принципу да је напад најбоља одбрана, шефови дипломатија четири земље ЕУ – Велике Британије, Данске, Литваније и Естоније ових дана су изнели колективни позив Бриселу да се одлучније супротстави све јачим "дезинформацијама" које потичу из Москве, како тврде они.

У писму које су упутили Врховном представнику ЕУ за међународне послове и политику безбедности Федерики Могерини, министри предлажу да се у размерама читаве ЕУ разради стратегија борбе против руске пропаганде. Према њиховим речима, ова пропаганда је усмерена на разарање јединства ЕУ и Запада у целини.

Слободни медији у Русији, тврде аутори писма, подврагавају се "притиску, заплашивању и истискивању их јавног простора", а страни "дикриминацији и претњи затварањем".

Центална тачка у поменутој стратегији против чувене "пропаганде Кремља" могла би да буде, с тачке гледишта министара, формирање независног телевизијског канала на руском, који би давао европској јавности "објективну информацију" о дешавањима. Едгар Ринкевич, министар иностраних послова Летоније, која у првом полугодишту председава ЕУ, подржао је иницијативу својих колега, мада је и признао да ће пројекат отварања канала бити врло скуп. Али он може да буде занимљив не само становницима земаља Балтика, додао је Ринкевич, већ рецимо и Немачкој, где је број грађана који говоре руски већи него у све три балтичке републике.

Не зна се да ли је шеф летонске дипломатије алудирао и на могућност учешћа Немачке у финансирању пројекта. У сваком случају, конкретни предлози поводом иницијативе четири министара ће бити представљени, како каже Ринкевич, до маја ове године. Њиховом припремом се бави Европски фонд за подршку демократије. Истина, посебни ентузијазам међу европским политичарима тим поводом за сада још није забележен. Ових дана, у Риги је премијер Летоније Лајмодота Страујума одржала конференцију за штампу, где је умањила очекивања брзог резултата. "Не мислим да ће нам поћи за руком да достигнемо сагласност свих 28 лидера ЕУ поводом отварања канала на руском", рекла је између осталог Страујума. Већ постоји Еуроњуз на руском, тако да ће бити прилично тешко направити још један.

Тако да се сада "објективне информације" преносе помоћу медија који постоје у ЕУ и осталих "приручних" средстава. У Литванији, како се саопштава, управо је издата инструкција како се треба понашати у случају руске интервенције. Ако се под вашим прозором пуца, пишу између осталог аутори приручника у духу црног хумора, то не значи да је дошао смак света. Украјинска телевизија преноси репортажу са "марша јединства и жалости" који су кијевске власти организовале поводом погибије путника аутобуса који су саме и гађале. Ову чињеницу признали су посматрачи ОЕБС-а. А што се тиче бацања авионских бомби на Горловску и погибије више од 100 цивила за дан, ту европски медији сложно "објективно" ћуте.

Пуковник у пензији, војни коментатор агенције ТАСС Виктор Литовкин даје свему томе прилично оштру оцену.

- У информацином рату, као и у сваком рату, сва средства су добра, иако се вођење рата одређује конвенцијама. Али понашање неких западних политичара и представника интелигенције делује као хистерија. При томе проклетства бацају они који су, савивши се пред неким, изгубили свој идентитет као представници суверене државе. И ови комплекси се изливају на Русију.

Одиозни лидери "трећег рајха" који је отишао у прошлост нису се либили циничних изјава да што је чудовишнија лаж, то ће се лакше у њу поверовати. Изгледа да њихове ловорике не дају некоме мира ни данас. Истина, у 21. веку све теже је скривати "велику лаж".

Олег Севергин,

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут