Мобилизација у Украјини противречи мировном процесу

24-01-2015 10:55:47 | | Глас Русије, фото: REUTERS/Alexander Ermochenko/ vostok.rs |


У Украјини је започео четврти талас војне мобилизације. То противречи ставовима Минског меморандума о етапном регулисању конфликта између Кијева и Донбаса и води ка ескалацији конфликта. Фактички Кијев је објавио да намерава да ратује.

Кијев наоружава резервисте. Мушкарци разних професија од 25 до 50 година и жене војни обвезници позивају се у армију. За неодазивање следи казна до 5 година затвора. Без обзира на то што се земља званично не налази у рату, радно најспособније становништво шаљу у касарне. Кијев има неколико циљева, сматра политиколог, директор Центра за политичке анализе Павел Данилин.

- Мобилизација је начин да се окупи активно младо становништво које у противном може да попуни редове "Десног сектора" и других екстремистичких структура и да буде опасност за председника Порошенка. Неутрализација овог актива је један од главних задатака мобилизације. Други задатак мобилизације је, наравно, заузимање Доњецка и Луганска.

Истовремено, сви напори међународне заједнице усмерени су на то да се уклони напетост на истоку Украјине и нађу путеви регулисања конфликта између Кијева и Донбаса. Нови талас мобилизације у контексту званично проглашеног (мада не и поштованог у пракси) режима примирја делује као акт агресије од стране украјинских власти. Тим они одбацују договоре које су Кијев и Донбас склопили уз европско посредништво и које је одобрио генерални секретар УН, истиче политиколог Павел Данилин.

- Мобилизација са никако не слаже се Минским меморандумом. Али украјински политичари у последње време не гледају на споразуме који су икада постигнути. На пример, у њих чак у буџету нису предвиђене три милијарде долара које они треба 2015. да врате Русији. Актуелне украјинске власти имају нулту способност да се договарају.

Прошле недеље председник Украјине Петар Порошенко, обраћајући се окупљенима на централном кијевском тргу, обећао је одмазду устаницима Донбаса. Истовремено лидерима европских земаља и међународним организацијама он шаље позиве да што пре одрже састанке на разним нивоима о регулисању ситуације на истоку Украјине. Председнички указ о мобилизацији савио је до знања каквој врсти регулисања ситауције тежи Кијев.

Наталија Коваљенко,

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут