Приметан прогрес у вези са ситуацијом у Донбасу

21-01-2015 12:00:11 | | Глас Русије, фото: REUTERS/Michael Sohn/Pool/ vostok.rs |


У решавању кризе на истоку Украјине примећен је прогрес. Министри иностраних послова Русије, Украјине, Немачке и Француске на сусрету у Берлину, успели су да се договре о неопходности повлачења тешког наоружања са линије сукоба украјинске војске и побуњеника. Такође, представници "нормандијске четворке" саветовали су Кијеву и представницима Донбаса да активирају своје контакте.

Од овог сусрета мало ко је очекивао позитивне резултате. Сви претходни контакти у "нормандијском формату" били су одржавани без резултата. И ево - догодио се неочекивани прогрес. Министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров је овај састанак окарактерисао као користан:

- Најважније решење које је данас било усвојено и чији су закључци одражени кроз заједничку изјаву- то је моћна подршка хитном повлачењу тешког наоружања са линије конфликта, а што је било предвиђено још у минским споразумима, конкретно у Минском меморандуму од 19. септембра 2014. године. То је управо оно што је предложио председник РФ Владимир Путин у свом обраћању председнику Украјине Петру Порошенку од 15. јануара ове године. Надамо се да је подршка министара иностраних дела "нормандијске четворке" овој иницијативи важна како би дошло до њене реализације. Подсећам, устаници ДНР и ЛНР већ су подржали распоред повлачења тешког наоружања у складу са иницијативом председника Русије. Надамо се да ће украјинско руководство поступити на исти начин.

Интересантно је да је до овог прогреса у преговорима у Берлину дошло у исто време, када су борбе око Доњецког аеродрома кренуле на руку украјинској војсци. Слична ситуација била је и крајем августа, почетком септембра прошле године. Тада су побуњеници прешли из стања одбране у офанзиву, украјинска војска се ужурбано повлачила и Кијев је пристао на примирје и преговоре са представницима Донбаса. Тада је дошло до потписивања Минског меморандума о постепеном регулисању конфликта. Истина, украјинско руководство није смтрало да је нужно одредбе овог меморандума и спровести у дело и користили су примрје како би прегруписали снаге на истокудржаве. Нови напад на Доњецк, које је спровела украјинска војска средином јануара, нису се славно завршили. И Кијев поново прихвата мировни план, говори политиколог, доктор историјских наука Виктор Кувалдин:

- До последњег је момента "партија рата" у Кијеву веровала да може решити проблем југоистока чисто путем употребе силе, смрвити отпор побуњеника. Упорни, крвави сукоби око Доњецког аеродрома, са великим губицима за украјинску војску су показали да су све те наде илузорне. Тим пре што су устаници показали да и они могу да воде озбиљну контраигру, приступивши војним дејствима око Мариупоља, који је важна тачка на овој линији оружаних дејстава. Зато је сада тас претегао на другу страну. "Партија мира" која такође има своје представнике и у Кијеву и коју подржавају многе снаге у ЕУ, види своју шансу.

Сада је важно, како је већ говорио шеф дипломатије Немачке Франк- Валтер Штајнмајер, да заједничка изјава "нормандијске четворке" не остане само мртво слово на папиру. Али, то у највећој мери зависи од Кијева и од лидера самопроглашене Доњецке и Луганске народне републике. На Донбасу се и даље лије крв.

Наталија Коваљенко,


Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут