Европа "сахранила" пројекат укидања санкција

24-01-2015 12:07:28 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Vladimir Sergeev/ vostok.rs |


"САД-е су постројиле Европу у врсту", тако се изразио ових дана у једном од својих коментара немачки пословни лист "Deutsche Wirtschafts Nachrichten" . Овај јетки коментар уследио је након што се из медија сазнало да је Бела кућа фактички пресекла покушај ЕУ да приступи постепеном укидању санкција против Русије.

Током недавног сусрета са представницима медија, руски премијер Дмитриј Медведев је изнео следеће цифре: 2014. године, негативне последице антируских мера за економију Европе износиле су 40 милијарди долара. 2015. године губици могу да достигну 50 милијарди. Што се тиче Русије, минимална оцена је 40 милијарди изгубљених долара на годишњем нивоу. Чуле су се и више цифре. Али, главно је да је избегнута штета од санкција.

Узгред, шефица европске дипломатије и истовремено потпредседника Европске комисије Федерика Могерини недавно је била на челу дипломатског ресора Италије. А бумеранг антируских санкција је ову земљу врло болно ударио. И управо Могерини је иницирала разраду плана постепеног умекшавања антируских санкција који је требало да буде размотрен током сусрета министара иностраних послова за државе членице ЕУ 19.јануара ове године.

Интересантно да се о овом документу могло причитати у америчком листу "The Wall Street Journal". Остало је било ствар технике. Шеф Беле куће Барак Обама телефоном је разговарао са канцеларком Немачке Ангелом Меркел. Тих дана био је одржан сусрет Обаме са Дејвидом Кемероном, током којег је била подвучена неопходност да се заједнички притисне Русија. Али, оно што следи, то је већ било потпуно неочекивано. Како примећују "Deutsche Wirtschafts Nachrichten" учесници сусрета, шефови дипломатије држава ЕУ, "сахранили" су пројект постпеног укидања санкција.

Потпредседник Академије геополитичких проблема Владимир Анохин не види у овоме ништа неочекивано:

- Све се могло предвидети. Америка ради на слабљењу Русије, при томе користи Европу као оруђе. И у исто време, минимално страдајући од санкција, САД покушавају да умање утицај Европе и то не као свог конкурента, већ као свог савезника. Ево на "Зеленој недељи"- међународном сајму у Немачкој, чула се молба Русији да умекша санкције које су уследиле као одговор на европске. Као да су тамо одлучили да нас држе за блесане. Они морају схватити да ништа добро санкције неће донети Европи.

Олег Севергин,

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут