Терористички акти у Паризу: ко је следећи?

24-01-2015 12:23:56 | | Глас Русије, фото: AFP/NTB SCANPIX/HAAKON MOSVOLD LARSEN/ v |


Двадесет петог јануара из норвешког затвора излази проповедник радикалног ислама по надимку "мула Крекар".

Показавши се као противник режима у Багдаду, 1991. године Крекер је добио могућност да се настани у Норвешкој и добије статус избеглице. Он је више пута кршио норвешка правила о пружању статуса избеглице, одлазећи из Осла у Северни Ирак. Тамо је руководио илегалном оружаном организацијом Ансар ал-Ислам, која је за циљ поставила успостављање власти шеријата. Постепено Крекар је почео да пропагира своје радикалне идеје и у Норвешкој, много пута је држао отворено екстремистичке говоре. "Осама бин Ладен је достојан човек", рекао је 2006. године. И саопштио да жели да читаву Европу прекроји на исламски начин. Крекар је 201. године приредио скандалозну конференцију за штампу, на којој је изјавио да када би га депортовали у Ирак и тамо погубили, његове присталице би се обрачунале са лидером Конзервативне партије Норвешке Ерном Солберг. 2012. године Крекар је био осуђен за екстремистичке претње. 25. јануара 2015. године он се припрема да изађе на слободу. То ће се десити убрзо после трагичних догађаја у Паризу.

Ослобађање радикалног исламског проповедника у контексту заоштравања терористичке опасности погрошава ситуацију. Тим пре што на сајту присталица Исламске државе "Al Platform Media" Данска и Норвешка су биле издвојене као нове могуће мете терористичких напада. Саопштења са претњама касније је објавио шеведски лист DN.se (Dagens Nyheter).

- Човек по имену Абу Омар ал-Мухајар пише на сајту да његова душа неће наћи мир док Данска, мајка свег зла, не буде кажњена.

Још један корисник по дименом Азун ал-Багхадади пише да се раније на сајту разматрао напад у Фрнацуској, као што видите, то се десило. "Сада верујем у упад у Данску и Норвешку, ако то буде Алахова воља".

Саопштења на Интернету тешко да треба потцењивати, јер су претње Француској биле реализоване. Али ипак, директор Центра за стратешку анализу Института за иновациони развој Андреј Иванов сматра да догађаји у Француској и саопштења са претњама на рачун Норвешке и Данске нису међусобно повезани. Они је овако прокоментарисао ситуацију:

- На разним сајтовима се објављује врло много претњи, саме по себи претње су део информационог терористичког рата. Ако се свако саопштење узме за озбиљно, можемо сматрати да је циљ терориста постигнут – пошло је за руком да се посеје хаос и паника у друштву. Али ослобађање екстремиста показује да Европа за сада није свесна читаве опасности коју носе проповедници радикалног ислама. Европа није израдила јасан механизам борбе против оних који посежу на еворпски начин живота. А догађаји у Паризу и спречене терористички акти у Белгији доказују да је опаснсот већ стигла у Европу.

Дарја Риночнова,