Украјина: Новац за заштиту од руске "агресије"

24-01-2015 12:37:06 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Alexandr Maksimenko/ vostok. |


Дуг Украјине, према оценама премијера Јацењука, већ је достигао 73 милијарде долара. Али, он је уверен да ће у току ове године, дугови Кијева бити отплаћени. Наравно, ако добије подршку својих међународних покровитеља.

Ипак, Украјина, у садашњој ситуацији не би требало да рачуна на помоћ ММФ или држава Запада. И ево због чега, говори украјински политичар Александар Голуб:

- Прво - корупција. Данас то признају Европљани: током проследњих годину дана, Украјина је добила огромне суме. Очигледно је да је та позамашна сума која је била издвојена, заобишла економију. Затим: када је у држави грађански рат, она губи било какву привлачност за инвеститоре и нема смисла улагати новац у такву државу.

Није искључен ни други сценарио. ЕУ и САД могу да наставе издвајање средстава, у име, такорећи "обезбеђивања Европе" од имагинарне руске агресије, односно у име подршке антируским елитама. Говори директор Институа политичких студија Григориј Добромелов:

- Други сценарио, када новац буде издвајан за Украјину, то је делимично то о чему је говорио Сорос. Новац ће се издавајати за Украјину, али не као држави која треба прекредитовање зато што је то издвајање великих сума Украјине- то је стварање прецендента, на који Европа није спремна. Зато што је новац издвојен за Украјину, тражиће свој део и Грчка, даље Румунија, Мађарска... И како уопште издвојити новац за Укрјаину, а не за државе које су чланице ЕУ. Али при другом сценарију, новац може бити издвојен под марком фактички одбрамбених трошкова.

Ако додатни финансијски ресурси не буду достављени Украјини, њу очекује најтужнији сценарио развоја догађаја. Шансе Кијева да обнови државу су пола-пола, сматрају експерти. У случају да се процес реформи успори и да борба против корупције буде слаба, Украјина неће моћи да избегне банкрот.

Диана Горшечникова,

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут