Давос са недописаним контекстом

21-01-2015 12:39:05 | | Глас Русије, фото: AP/Michel Euler/ vostok.rs |


45. пут се одржава традиционални Светски економски форум у швајцарском планинском одмаралишту Давос. Тамо се окупила интелектуална, економска и политичка елита света. Главна тема форума, који ће се одржавати од 21. до 24. јануара је „Нови глобални контекст“.

Како је иронично приметио немачки лист "Der Tagesspiegel" магловите формулације тема за дискусије већ су постале "лична карта" Давоских састанака. Тако, подсећа часопис, дневни ред форума 2006.године добио је име "Креативни имепратив". А четири године пре тога учесници су водили велику полемику око теме "Општа правила за нову реалност". Може ли се садашања формулација сматрати разумљивијом и конкретнијом?

"Глобални контекст" о којем предстоји да размисле сви који су се окупили у швајцарским Алпима, уопште не подсећа на планински бистро плаво небо. Према анкети коју је спровела агенција "Global CEO survey" у 77 држава света, са својим седиштем у Лондону, свега трећина од 1300 шефова великих предузећа који су учествовали у анкети, очекује оживаљавање светске економије. У Европи у то верује свега 16% топ-менаџера. Аналитичари говоре о претњи новог таласа кризе евра, што за собом повлачи и раст незапослености. Повећава се јаз између богатих и сиромашних. Како је изјавила извршна директорка међународне хуманитарне организације "Oxfam" Вини Бијанима, која такође учествује у раду Давоског форума- у блиској будућности 1% супербогатих ће поседовати такво богатство, које ће укупно поседовати осталих 99% становништва. Социјалне последице су јасне.

Поводом актуелног сусрета, шеф одељења држава и региона Института Европе, кандидат економских наука Владислав Белов има мало оптимизма:

- Биће много општих изјава, говори Белов. Како је неопходно нешто урадити, донети некакве мере у оквиру светске економије. Али, никакве конкретне, нове идеје не очекујем. Ми настављамо наш "роман" у Русији и остајемо ту где јесмо. Све се своди на дијалог, на наше присуство на различитим форумима, сусретима, где нас очекују или не. Али, то је већ питање решавања конкретних проблема.

Интересантно је да је међу већ поменутом интелектуалном елитом и украјински председник Петар Порошенко. Истина, студенти Циришког универзитета, а пред којима је он желео да наступа, решили су да извижде Порошенка. Једна девојка је викнула да "не жели да слуша човека који убија децу!" и изашла напоље. То је контекст Давоса 2015.године. Он није коначан. Дописиваће овај контекст неки нови млади људи. Као на пример они који су у знак протеста изашли из сале у Цириху.

Олег Севергин,