Бруто домаћи производ БРИКС премашиће БДП "Седморке"

24-01-2015 12:40:35 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Конфронтација између Истока и Запада данас стиче све очигледнији карактер. Формат БРИКС, који обједињује водеће економије четири континента, у сутшини је оваплоћење глобалног Истока.

Такво мишљење је изразио члан Руског савета за међународне послове Глеб Ивашенцев.

- Читав БРИКС у међународној економији све време расте. Наредних година укупни бруто домаћи производ земаља-чланица треба да превазиђе укупни бруто домаћи производ "Седморке". Али традиционални Запад не даје глобалном Истоку који представља БРИКС да се размаше. Зато БРИКС тежи да делује и у валутно-финансијској сфери, и у разради сопствене економске стратегије, и практично у свим правцима.

У години која је започела Русија ће постати председавајући групом БРИКС. На лето у Уфи ће бити одржан самит лидера Бразила, Русије, Кине, Индије и ЈАР. У време руског председавања БРИКС предстоји усаглашавање стратегије економског партнерства, мапе пута инвестгиционе сарадње и низа других иницијатива. Самит у Уфи наставиће да развија оно што је било усвојено на самиту групе у бразилском граду Форталезеу прошлог лета.

На иницијативу земаља БИКС био је формиран пул девизних резерви. Према декларацији коју су потписали лидери БРИКС у Бразилу прошлог лета, већ 2015-2016. године почеће да ради Развојна банка БРИКС, која ће се сепцијализовати на инфраструктурним пројектима на територији земаља-чланица.

Покретање процеса формирања виртуалног секретаријата, о чему се саопштење појавило недавно у штампи, неки аналитичари оценили су као порцес институционализације БРИКС. Ако је и тако, овај процес неће бити брз и једноставан. Земље БРИКС су се нашле пред компликованим избором, сматра потпредседник индијског аналитичког центра Observer Research Foundation Надан Уникришнан:

- У савременом свету се разбуктала геополитичка криза. И то је један од проблема са којима ће морати да се суочи БРИКС. И биће врло тешко израдити јединствени прилаз том проблему. Не треба заборавити да за сваку земљу у саставу БИКС главни трговачки партнер је Кина. При томе са тачке гледишта политике, за све земље, изузев вероватно Русије, приоритетни су односи са САД. Успех БРИКС ће зависити од тога да ли ће ова група наћи баланс на ивици, како не би заузела ничију страну.

У сваком случају лидери групе БРИКС испољавају спремност за продубљивање сарадње. У време руског председавања биће опробан нови формат сарадње – Грађански БРИКС. Овај формат ће ујединити представнике цивилног друштва пет држава-чланица.

Ксенија Галиченко,