Важно је оно што се дешава у људским душама...

24-01-2015 01:00:05 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |


У Москви, у музеју Великог отаџбинског рата одржава се Недеља сећања, посвећена 70. годишњици ослобођења логораша из фашистичког логора "Аушвиц- Биркенау" и свим жртвама Холокауста.

Сваког дана се у музеју одржавају представе које подсећају о трагедији Холокауста и свим невиним жртвама. Представе је припремило седам чувених руских режисера. И сваког дана током Недеље сећања може се чути "Симфонија растанка" Јозефа Хајдна у извођењу Московског камерног оркестра "Годишња доба".

Један од учесника Недеље сећања је и режисер Марк Розовски. Наша колегиница Ирина Чајко питала је чувеног народног уметника Русије, познатог режисера и уметничког руководиоца московског позоришта "У Никитских ворот", која је главна порука и значај Недеље сећања у Москви:

- Живимо у епохи када постоји много ксенофобије, непријатељских осећања, када се над самим схватањем хуманизма, нажалост многи исмевају ... Воде се религиозни ратови, пролива се крв, све је више тероризма. Ето зашто оно што је научено из Холокауста не сме бити заборављено! Људи желе да живе нормално, али екстремисти, разни шарлатани, авантуристи муте воду. И најчешће сасвим невини људи постају жртве ових кошмара.

Током Недеље сећања, извео сам своје стихове и песме које сам написао у знак сећања на Холокауст,- рекао је Марк Розовски. А моја добра пријатељица, глумица Раина Праудинија из Летоније одиграла је улогу Мајке, која пише опроштајно писмо свом сину, који је био у хитлеровском логору. То је део из књиге Василија Гросмана "Живот и судбина". Видео сам са каквим су узбуђењем, наши гледаоци, углавном млади људи слушали изговарање речи, обраћање сину, кога мајка никада више неће видети. Никада. Страшана реч!

По мени, увек, у свим временима, најважније је то што се дешава у људским душама, а не некакве политичке декларације. Ако у душама људи не буде непријатељаства, већ толерантност, ако тамо не буде злобе већ жеља да се схвате други и другачији људи, ако тамо буде милосрђе и доброта, а не завист и окрутност, значи можемо спокојно уздахнути и рећи: поука Холокауста је научена. Управо у томе се и сатоји главна порука Недеље сећања у Москви.

Чули сте мишљење режисера Марка Розовског, једног од учесника Недеље сећања која је посвећена 70. годишњици ослобођења логораша из Аушвиц- Биркенау и свим жртвама Холокауста. Логораше су ослободили војници Црвене армије.