Кина претендује на европско фудбалско тржиште

25-01-2015 12:03:57 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Кина може извршити револуцију у светском фудбалу, али је засад рано да се о томе говори. Шпански „Атлетико“ ни из далека неће бити појединачни пример, али о глобалној промени фудбалског тржишта с доласком кинеског капитала не може бити ни говора.

Тако су руски спортски стручњаци прокоментарисали то што је 20 одсто акција актуелног шпанског шампиона, мадридског „Атлетика“ купио шеф компаније “ Dalian Wanga ” Ван Ђанлин. Његов удео је коштао 45 милиона евра. Још 15 милиона кинески бизнисмен је обећао да ће уложити у изградњу нове базе за тренинге клуба.

Ово је први озбиљан покушај кинеског бизниса да уђе на европско фудбалско тржиште. Ево мишљења продуцента, спортског коментатора руске телевизије Григорија Твалтвадзеа:

- Ако се полази од природне упорности Кинеза у решавању сваког питања, кинески новацвероватно може да изазове извесну револуцију у светском фудбалу. Куповина 20 процената акција „Атлетика“, наравно, говори о многом. С друге стране, многи енглески клубови припадају арапским шеицима, али то још увек није изазвало корениту револуцију у светском фудбалу. Зато на основу једне чињенице не бих тако радикално судио о ширењу Кине у светском фудбалу. Хајде да сачекамо, па ћемо видети. Ако почну да купују акције свих шпанских клубова, онда ће вероватно о томе моћи озбиљније да се говори, али засад не.

Ван Ђанлин намерава да инвестира средства не само у „Атлетико“ и не само у шпанску лигу. Признао је да је заинтересован и за друге клубове, а не само за шпанске. Међу првим евентуалним кандидатима се, између осталог, наводи енглески „Саутхемптон“. Сам бизнисмен на шпански и наредне послове гледа као на добру одскочну даску за аквизицију тројице-четворице кинеских фудбалера у тимовима из првог ешалона у Европи.

Компанија “ Dalian Wanga“ поседује мрежу продуцентских центара и биоскопа у САД, Великој Британији и низу других европских земаља. И то је низу стручњака дало основу да говоре о ширењу Кине у светском филмском бизнису за неке 2-3 године. Отприлике исто толико времена је, по мишљењу спортског коментатора Сергеја Румјанцева, потребно да би се судило о намерама кинеског бизниса на фудбалском тржишту у Европи. Европа је, наравно, заинтересована за кинески новац, али у овом послу постоје и снажне подводне струје:

- Ако кинески бизнисмени почну активно да купују европске клубове и да улажу новац у европски фудбал, наравно, то ће се на најповољнији начин одразити на финансијско стање тимова и на ниво фудбала. Али нисам сигуран да ће то бити масовног карактера. Фудбал у ствари није толико уносан посао. Имајући у виду економске проблеме у земљама еврозоне, нисам сигуран да ће кинески бизнисмени похитати да улажу новац у европске клубове. Да, вероватно „Атлетико“ није појединачни пример, али не бих о томе говорио као о масовној појави, јер је не очекујем. Тим пре што европски бизнисмени нису много активни у томе. А пошто је тако, није чињеница да ће Кинези активно наставити ову линију. Да, прва ласта постоји, али ћемо видети како ће се ситуација даље развијати.

Ван Ђанлин планира мегапосао са шпанским партнерима. Он га процењује на 3 милијарде евра, истина, не откривајући више никакве детаље. Ипак, зна се да намерава да у оквиру алијансе с Мадриђанима отвори три школе за обуку фудбалера у Кини и да организује годишње турнире „Атлетика“ у Кини.

Наталија Кашо,