Сириза формира владу са десничарима - Председник Путин честитао Ципрасу

26-01-2015 11:10:57 | | / vostok.rs |

Договрено формирање владе


Сириза, коју предводи Алексис Ципрас, замало је освојила већину у парламенту, након што је на изборима победила конзервативну коалицију Антониса Самараса, убедљивије но што су била предвиђања.

На основу 99,9 одсто пребројаних гласова оних који су гласали, Сириза је освојила 149 посланичких места у парламенту који има 300 места, а то је постигла са 36,3 одсто подршке оних који су гласали.

Конзервативци су освојили 27,8 одсто гласова, а на трећем месту је екстремно десна странка Златна зора са 6,28 одсто.

Сириза је, освојивши 36 одсто гласова, надмашила за скоро девет одсто до сада владајуће конзервативце, објавило је на свом сајту Министарство унутрашњих послова Грчке, које је задужено за спровођење избора и пребројавање гласова.

Сириза је договорила и формирање нове владе Грчке са деничарском партијом Независних Грка.

Руски председник Владимир Путин честитао је лидеру Сириза на одлучној победи на парламентарним изборима, истичући да је Русија спремна да сарађује са новом владом.

Путин је уверен да ће Русија и Грчка наставити да развијају традиционално конструктивну сарадњу у свим областима и да ће наставити заједнички да раде на решавању текућих европских и светских проблема, саопштено је из Кремља, преноси АФП.