РФ и Запад на супротним странама - продужетак хладног рата

30-11--0001 12:00:00 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Шеф међународног комитета Савета федерације Консантин Косачов је убеђен да је садашња ситуација у односима Русије и Запада заправо наставак "хладног рата". "Он се заправо није ни завршио 1990. године, јер је једна страна у том рату себе доживела као победника. Колико је ова ситуација неопозива? Сматрам да постоји шанса да се развој ситуације окрене на другу страну. Оптимизам буде многе грешке које чине наши опоненти", рекао је сенатор, током гостовања у емисији "Право знати" на каналу ТВЦ.

"Надам се да ће пре или кансије грађанско друштво у тим државама почети да се противи, у у диектном или индиректном смислу, против те „једине исправне“ политике. Ако се то и деси, имаћемо шансу да се договримо са Западом", сматра он.

Косачов је приметио да се сада води рат за људски ум. Обзиром на развој комуникационих технологија, постало је много лакше „улазити“ у мозгове људи, формирати мишљење и после тога тиме се користити. "То је главно, а све остало је споредно, па чак и економски рат. Ми смо то све схватили, али нажалост, не на време", рекао је политичар.

Косачев се позвао на информацију бившег министра образовања Украјине Дмитрија Табачника, који је рекао да када се распао СССР, у Украјини није било новца за уџбенике историје. "И тада, 1991-1992. године свака украјинска школа је била снабдевена увозним америчким комплетима уџбеника историје, који су били писани још током осамдесетих. И испада да је читава генерација школараца учила по уџбеницима где је писало да је Украјина у саставу СССР- заправо несрећни неспоразум, изјавио је Косачев.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут