Резултати ванредних парламентарних избора у Грчкој

27-01-2015 10:46:25 | | Глас Русије, фото: REUTERS/Marko Djurica/ vostok.rs |


Убедљива победа леворадикалне коалиције СИРИЗА на ванредним парламентарним изборима у Грчкој, ствара приниципијелно нову ситуацију, не само у држави, већ и у читавој ЕУ. По први пут у историји ЕУ, на власти у држави чланици ове организације ће се наћи евроскептици. А сходно томе, Брисел неће моћи да управља ЕУ и еврозоном као што је то чинио некад.

Судећи према подацима, коалиција Сириза је скоро обезбедила апсолутну већину у парламенту. Од неопходних 151 мандата, она добија 149. Ипак, ово не игра неку важну улогу јер СИРИЗА лако може да оформи неопходну коалицију са једном од мањих партија, као што ће највероватније и учинити са "Независним Грцима". Председник Путин је већ честитао лидеру коалиције СИРИЗА- Алексису Ципрасу. По саопштењу председничке службе за медије, председник Путин је "изразио своју увереност да ће Русија и Грчка наставити да граде традиционално конструктивне односе у свим областима, да ће ефикасно сарађивати у решавању актуелних европских и светских проблема".

За ЕУ долазе прилично тешка времена у односима са Грчком. Руководству ЕУ је важна не само партијска оријентација коалиције, већ и испуњавање њених претходних обавеза- конкретно, свега онога што се тиче кредита укупне суме 240 милијарди евра. Овде су перпсктиве за Брисел прилично тужне. Алексис Ципрас је већ изјавио да ће тражити брзи отпис спољног дуга Грчке. А то је сума од 318 милијарди евра- што је још више од кредитног пакета Еврокомисије, Европске централне банке и ММФ. Осим тога, Ципрас је обећао својим сународницима да ће укинути мере штедње, да ће повисити износ минималног дохотка и пензија за сиромашне грађане.

У Шпанији, парламентарни избори ће бити одржани у децембру и тамо великом брзином расте популарност локалне леворадикалне партије Podemos, која је формирана тек 2014.године. Према последњим статистикама, за ову партију је спремно да гласа око петине укупног бирачког тела Шпаније. Пабло Иглесиас је на митингу у Валенсији, поводом победе њихових грчких истомишљеника изјавио: "Нада долази, страх одлази. СИРИЗА, Podemos, победићемо!". А ако овај ефекат домина који је можда започео у Грчкој, дотакне и друге државе чланице, онда ЕУ можда неће издржати, макар финансијски, рекао је у разоговру за радијо „Спутњик“ професор руске Финансијске академије Борис Рубцов:

- Што се тиче Грчке, све је јасно. Али, за Шпанију ЕУ просто нема довољно снаге- тиме пре, ако се истовремено јаве проблеми са Италијом. Ако се догагађаји буду развијали по могућем, најнегативнијем сценарију, онда ЕУ и еврозону очекује велико сиромаштво.

Тријумф евроскептика у Грчкој је уследио свега неколико недеља након што је ЕЦБ објавила свој најмциознији антикризисни програм. Овај програм ће почети у марту, предвиђено је да траје 18 месеци и издвајање од 60 милијарди евра месечно. Развој ситуације у Грчкој, биће први и веома важан тест за дати програм и њене иницијаторе.

Петар Искендеров,