Русија, Украјина и САД у кривом огледалу западних медија

27-01-2015 10:48:14 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Неке изјаве западних политичара о Русији и Украјини подсећају на сцене из популарног совјетског анимираног филма "Краљевство кривих огледала". У том бајковитом свету била су забрањена обична огледала, а дозвољена само она која стварност другачије представљају.

Последњих година западни медији врло ревносно представљају Русију као непријатеља читавог човечанства, а САД као великог заштитника. Осећајући ту информативну подршку путем негативних тенденција у односу на Русију, западни политичари прелазе све границе па и здравог разума.

Недавно је у интервјуу немачком каналу ARD/ Das Erste украјински премијер Арсениј Јацењук изјавио да је СССР напао Украјину и Немачку. На протесну ноту Москве је одговорило Министарство иностраних послова Немачке да су речи Јацењука биле објављене, имајући у виду "слободу говора", коју у Немачкој веома цене. Лице Немачке је спасила копредседница Леве партије Сара Вагенкнехт, која је на свом Твитер налогу написала:

- Јацењук би веома желео да умањи улогу Црвене армије при ослобађању од фашизма. Мене чуди то што немачко руководство ћути овим поводом, а став који је Јацењук представио, потпуно је невероватан. Лично сам захвална СССР за то што нас је ослободио од Хитлера и све заробљенике ослободио из логора.

Министар иностраних послова Пољске Гжегож Схетина је објаснио пољским новинарима зашто на годишњицу ослобођења логора Аушвиц није позван руски предсдник, иако је логор најпре ослободила Црвена армија. Дакле министар Схетина је рекао да су логор ослободили не Руси, већ Украјинци из Првог украјинског фронта. Представник Русије при УН Виталиј Чуркин је морао да објасни министру Схетини да је Украјински фронт добио такво име јер је пред ослобађање Пољске, ослободио Украјинску савезну републику, а да су у њему служили не само Руси, већ и многи други народи СССР.Али, све је бацио у засенак председник САД Барак Обама. У посланици Конгресу, он је окупљене обрадовао изјавом да је захвљајући политици његове администрације "снажна и јединствена Америка са својим савезницима изоловала Русију и да њена економија сада лежи у руинама". Обама је још једном окривио Русију за „агресију“ против Украјине и уверио да САД одржавају принцип, према којем велике државе не могу да плаше мале и да пружајући отпор руској агресији, подржавају украјинску демократију.

Колико може трајати ово цинично извртање реалности? Познато је да се бајка "Краљевство кривих огледала" завршила срећно. Оља, совјетска ученица, која је у ово краљевство доспела кроз огледало из свог стана, заједно са својом двојницом у огледалу Јало, ослободила је из куле творца правих огледала, а управнике краљевства претворили у оно што су они заиста и били. Глупог краља у папагаја, похлепне министре у жабе, а ћерку која је била спремна да убије сопственог ова министра-жабу, претворили су у змију. У шта ће се претворити неки западни министри, ако се њихов одраз прикаже у правом, а не у кривом огледалу?

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут