Без раскоши, али са кокицама: политика није сметала форуму у Давосу

26-01-2015 10:54:56 | | Глас Русије, фото: AFP/FABRICE COFFRINI/ vostok.rs |


Форум у Давосу 2015. године имао је политичко-кризну нијансу - у планинама Швајцарске разматрани су глобални економски проблеми у сенци пада цена нафте и ситуације у Украјини. Трећег дана учесницима форума у холовима су почели да нуде кокице, чини се, како би посетиоци као пред екраном у биоскопу, могли добро да се забаве посматрајући овај политички шоу.

Да привуче пажњу на сваки могући начин, покушао је председник Украјине Петар Порошенко који је на форум дошао са комадом метала избушеног мецима, а који је наводно део аутобуса на који је била отворена паљаба у Донбасу. Док је Порошенко донео у Давос део аутобуса у нади да ће добити подршку за Украјину, и то најпре финансијску, руска делегација је покажала уздржаност, доказујући да није "loser" и да је спремна да иде у сусрет још једној кризи, иако стегнувши при томе појас, али ипак рачунајући само на сопствене силе и на све то високо подигнуте главе.

"Пре свега, ми нисмо губитници "loser", нема потребе тако нас називати. При било каквим ценама може се изући добит, ако се повећава сопствена ефикасност", изјавио је на заседању посвећеном економији заменик премијера Аркадиј Дворкович, додавши да ће Русија стићи до свог циља.

Говорници на овом сусрету, што се тиче политичких питања, углавном су говорили о конфликтима, на пример о кризи у Украјини и о борби против тероризма. Потпредседник владе РФ Аркадиј Дворкович је на форуму изјавио: "Русија је поуздан партнер у свим односима и ми заиста желимо стабилизацију односа у Украјини". Први потпредседник РФ Игор Шувалов ипак не сматра да ће политичари брзо наћи решење како би се регулисала криза у Украјини.

Значај сарадње и константног дијалога међу свим странама у питањима која се тичу решавања конфликата и развоја светске заједнице, подвукао је премијер Државног савета НР Кине Ли Кићенг. "Заправо, данашњи проблеми не могу бити решени путем изолације, мржње и конфронтације, а војни конфликти, међународни или они унутар државе, морају се решавати само мирним дипломатским путем", рекао је Кићенг.

Председник Египта Абдел Фатах ас-Сиси говорио је о супротстављању тероризму, апеловао је да радикалне снаге буду лишене могућности приступа друштвеним мрежама. "Неопходно је стварање Међународног фронта за борбу против тероризма, такође неопходно је учинити све како радиклане снаге не би имале приступ Facebook-у и Twitter-у које они користе како би пропагирали своје идеје", изјавио је ас-Сиси.

У Давосу увек помпезно звуче политичке изјаве, али главне одлуке се доносе иза затворених врата на билатералним скуповима: глобалне ајкуле бизниса и представници власти долазе у Швајцарску да „подесе сатове“, да се сусретну током заседања, на преговорима и на скијашким стазама Алпа, како би потом сви задовљоно отишли својим кућама са постигнутим договорима. Јер, новац воли тишину.