Међународни тероризам – куга XXI века

04-09-2014 02:57:31 | | Глас Русије, фото: East News/Kate Brooks / Polaris/ vostok. |


Међународна заједница се суочава са моћним, свирепим и подмуклим непријатељем. Његово име је - међународни тероризам.

Тероризам се појавио давно, али је у овом веку достигао размере без преседана. Истраживања су показала да је током прошле године у свету изведено више од 9.000 напада, који су коштали живота скоро 19.000 људи. На првом месту на листи најугроженијих земаља налази се Ирак, а за њим следе Авганистан, Пакистан, Сомалија и Нигерија. Стручњаци упозоравају да како године пролазе терористи постају све насилнији. Истовремено, повећава се ниво њихове техничке опремљености, као и организација. Већ постоји много класификација терористичких група, објашњава ветеран специјалне јединице "Вимпел", пуковник Љев Корољков:

- Постоје левичарске струје, ултрамарксистичке, као нпр. у Шпанији. Постоје радикалне исламске групе, које се базирају на принципима верског радикализма. Постоје групе животног карактера - они имају другачије мотивације. Ту су, на крају, и групе, основане од стране влада неких земаља ради помоћи у решавању политичких питања субверзивним методама. У сваком случају, оне су у прошлом веку биле веома активне.

"Ал-Каида", "Хезболах", "Хамас“, ЕТА, Ирска републиканска армија – данас у свету постоји неколико стотина терористичких група. Њихова имена су позната далеко ван граница земаља у којима су настале и где су активне.

Говорећи о карактеристикама савремених терориста, стручњаци објашњавају њихову мотивацију. Ако су се у 19. и почетком 20. века они, углавном, користили у политичке сврхе, то сада они убијају људе ради масовног застрашивања. Очигледно, они не би могли оперисати у таквим размерама као данас да није снажне подршке споља, укључујући и финансијску. Зато не изненађује што се у друштву рађају разне теорије завере о моћним покровитељима или да су све терористичке групе производ специјалних служби. Према мишљењу члана експертског савета Института за социјално-економске и политичке студије, политиколога Алексеја Зудина:

- По теорији завере, све терористичке групе се подчињавају некој власти. Иза терористичких група морају бити службе безбедности земље, која је главни непријатељ. Историјско искуство, здрав разум и једноставно посматрање показују да то није тако. Овде, пре изгледа да се ради о супротном тренду. Специфичност деловања терористичких група огледа се у њиховој тајности и систематском коришћењу насиља. Ове групе имају тенденцију да постају независне од оних који су их првобитно створили или штитили.

Добар пример је рођење једне од најсуровијих и најнемилосрднијих група - ИДИЛ. Жртве исламистичких милитаната се броје на десетине хиљада људи. Сједињене Државе су их активно подржавале у Сирију у борби против председника Башара Асада. Међутим, сада су џихадисти заузели значајан део Ирака и Сирије, приближивши се границама Израела и претећи самим Сједињеним Државама. Ово још једном потврђује да се терористи не могу делити на "своје" и "туђе".

Светлана Калмикова,