Нуклеарни статус Украјине у хумористичком стилу

19-09-2014 03:32:45 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Запад одустаје од испорука Украјини наоружања без обзира на све емотивне позиве првих лица државе, која не желе да воде преговоре с Југо-Истоком земље. На позадини одсутности јасних дипломатских иницијатива у Кијеву су почели да говоре о сопственом нуклеарном оружју.

Председник Украјине Петар Порошенко је током једнодневне посете Вашингтону добио сагласност САД да пруже његовој земљи допунску политичку, економску и војну помоћ, а није добио обећања да пруже америчко борно наоружање. На позадини тога су јасне магловите алузије низа украјинских чиновника и политичких снага о одустајању земље од ненуклеарног статуса.

Например, шеф Министарства одбране Украјине Валериј Гелетеј је недавно изјавио да ће Кијев бити приморан да се врати питању ревидирања ненуклеарног статуса, ако Запад не подржи његове напоре у заштити од Русије. Са своје стране је странка Слобода крајем лета регистровала у Врховној ради нацрт закона о томе да Украјина може да постане нуклеарна држава. Према мишлењу експерата, Кијев уцењује Запад, покушавајући да добије од њега пуну подршку своје политике на Југо-Истоку земље. Коментар председника Академије геополитичких проблема Леонида Ивашова.

- Да би Украјина приступила стварању своје атомске бомбе потребно је да се раскине низ међународних договора. Прво – Лисабонски протокол, који је одредио статус Украјине, Казахстана и Белорусије као ненуклеарних држава. Тешко да би то питање било решено у корист Украјине, јер Европљани (пре свега Немачка) биће категорично против. С друге стране, Украјина је данас у тужном финансијско-економском стању. Међутим, ради сопственог нуклеарног потенцијала потребно је градити нова предузећа, спроводити истраживања, као и имати полигоне за пробе. Данас то није за џеп Украјине. Питање се састоји у томе, што су Американци дозволили такву изјаву. Можда су чак и подстакли да би уцењивали Европу, рачунајући на њену дарежљивост према Кијеву.

У прес-служби Међународне агенције за атомску енергију и Организацији за безбедност и сарадњу у Европи (ОЕБС) одбили су да коментаришу речи министра одбране Украјине, изјавивши да промена статуса у оквиру Уговора о неширењу нуклеарног оружја је ван ресора ових организација. При томе је високи дипломатски извор у Бечу рекао РИА Новости да идеја промене нуклеарног статуса Украјине ако ће се и разматрати, онда само у хумористичком стилу. Он је објаснио да уколико Украјина покрене тајни нуклеарни програм, уследиће санкције, сличне санкцијама против Ирана. То добро изгледа за унутрашње јавно мњење, али је са реалног гледишта равно нули, коментаришу изјаву министра Гелетеја западни експерти.

Проблем је још и у томе, што Украјина нема капацитете за обогаћивање уранијума, ни реакторе, способне да производе плутонијум за војне сврхе. Без обзира на велики научно-технички потенцијал, разрада нуклеарног оружја би затражила огромне напоре и трошкове, које земља не може да обезбеди. Немогуће је замислити државу која би дала Украјини новац за те сврхе.

Став међународне заједнице по питању неширења нуклеарног оружја је био веома доследан током више од 20 година, те нема разлога за његову промену. Како је изјавио један од експерата, у савременом свету треба бити Северна Кореја да би се стало на тај пут.

Изјаве о нуклеарном оружју само дискредитују украјинску владу, која, како се чини, управо мора да тежи стицању имиџа адекватних власти, способних не само да баце у кланицу рата батаљоне резервиста и плаше митском нуклеарном бомбом, већ воде конструктивни диалог са својим опонентима.

Сергеј Дуз,

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут