Грчка се поноси тиме што су шефови дипломатија ЕУ одустали од увођења нових антируских санкција

30-01-2015 08:45:00 | | Глас Русије, фото: wikimedia.org/PanchoS/cc-by-sa 3.0/ vos |


Грчка влада је изјавила да одустајање министара спољних послова земаља Европске уније од увођења нових санкција према Русији у значајној мери представља успех грчке дипломатије.

"Грчка дипломатија је успела да у сарадњи с другим земљама које се боре за дипломатско регулисање ситуације у Украјини и за стабилност у региону, превлада атмосферу у духу "хладног рата" која се култивише последњих дана и да издејствује одустајање од увођења нових санкција према Русији", наводи ТАСС текст изјаве кабинета.

"У складу с одлуком Савета министара спољних послова земаља ЕУ, која је донета данас, неће бити проширене економске санкције према Русији. Притом се постојеће санкције продужавају само до септембра, а не на годину дана", објашњава се у документу.

Такође, по речима новог министра иностраних послова Грчке Никоса Коциаса, њихов циљ је мир у Украјини без погоршања стања у Русији. "Могуће је подржавати Европу и не подржавати санкције", рекао је он додавши да "оне стварају економске проблеме у Грчкој".

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут