Руска Лада поново иде у Скандинавију

01-02-2015 02:11:30 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Aleksey Babushkin/ vostok.rs |


Извоз руских аутомибла у Шведску, Норвшеку и Финску 2015. године ће бити увећан, саопштавају руски медији. Ове године АвтоВАЗ ће извести око сто хиљада возила, обећавају представници ове корпорације. За извоз је предвиђена скоро читава линија LADA – после техничке адаптације и сертификације на тржишту одговарајуће земље – прецизирано је на званичном сајту.

Швеђанин Бу Андресон, који је стао на чело АвтоВАЗ-а 2013. године, више пута је подвлачио свој посебан однос према скандинавским тржиштима. Разуме се, највећи купац аутомобила АвтоВАЗ у иностранству био је и остаје Казахстан (тамо одлази око 80% извоза). Концерн извози своју продукцију и у Египат, Тунис, Перу и Никарагву. Ипак, Скандинавија се налази на посебном месту: у Шведској, Норвешкој и Финској за продају АвтоВАЗ-а чак је била отворена дистрибуторска компанија Lada Scandinavia AB.

Како је за радио Спутник рекао сарадник прес-службе АвтоВАЗ-а Полина Иваникова, услови за рад АвтоВАЗ-а у Шведској су створени.

- Већ се зна да су тамо у продају почетком 2015. године прво стигли модели Лада Гранта и Лада Калина, који треба да буду најјефтинија нова возила на локалном тржишту. У Шведској аутомобили нису најдостпунији производи, зато је жеља да се на тамошње тржиште изађе управо сада делимично везана за пад рубље, што чини цене руских возила врло привлачним.

На званичном сајту концерна саопштава се да у датом тренутку препоручена цена модела Калина, на пример, у Немачкој износи 9490 евра. Пад рубље даје АвтоВАЗ-у резерву за смањење цена и повећање конкурентности модела у поређењу са другим возилима сличних линија, чија цена достиже 10 хиљада евра и више.

Према речима представника прес-службе, концерн је извео неопходна истраживања.

- Директорка корпорација Буа Андерсона из разумљивих разлога интересује скандинавско тржиште, тим пре што су временски и климатски услови у Русији и Шведској, Норвешкој прилично слични: не може се без погона 4x4. Пошто су били извршени тестови, схватили смо да продаја може да се увећа. Локална тржишта спремна су за позитивне промене.

Шеф концерна недавно је рекао: Према истраживањима јавног мњења, купци у Скандинавији или воле наша возила, или их не подносе. У сваком случају, то је добро: нико неће остати равнодушан. Можемо се сложити да сту то пре добре вести него лоше. Тако да са оптимизмом гледамо у будућност.

Полина Иванкова је додала да ће 2015. године број возила извезених ради продаје у Норвешкој, Финској и Шведској достићи најмање три хиљаде.

Јевгенија Кузњецова,