Чешки бизнис – у клинчу са санкцијама ЕУ

01-02-2015 02:21:55 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Управо у време док су министри спољнополитичких надлештава ЕУ у Бриселу разматрали нове санкције према Русији, Чешка је размишљала о пружању подршке својим компанијама на руском тржишту. „Чешке фирме не желе да напусте руско тржиште,“ –изјавио је за радио Спутник шеф департмана за комуникације Савеза за индустрију и саобраћај ЧР Милан Мостин.

Дан раније је лист Hospodřsk Noviny саопштио да Министарство индустрије и трговине ЧР ради на изради нове стратегије развоја односа с Москвом. Предлаже се повећање броја дипломата који раде у РФ, јачање сарадње с регионима и отварање одељења Чешке агенције за помоћ трговини у Казању. Помиње се и јачање рада с медијима како би се скренула пажња на "позитивне теме о Русији".

Чешка разматра варијанте за пружање помоћи својим компанијама у Русији, зато што оне не желе да напусте руско тржиште, сматра шеф департмана за комуникације Савеза индустрије и саобраћаја ЧР Милан Мостин:

- Ван граница Европске уније руско тржиште је за нас најзначајније. Може се рећи да је "топ-тржиште" за наше извознике. Ово одређују састав и структура чешког извоза, као и традиција пословних веза с руским партнерима, коју смо стекли у протекле две деценије. Русија је главни купац чешких производа из области машиноградње и аутомобилских производа, машина и опреме, нових технологија и многих других ствари.

Данас су односи између Русије и Европе најтежи од завршетка "хладног рата". Стално се уводе нове санкције како би се руска економија одвојила од осталог света. Да ли се плашите гнева Брисела ако идете против ове струје?

- Питање је врло болно. Јачање сарадње с Русијом директно одговара интересима Чешке Републике. Међутим, ми смо део Европске уније и у извесној мери се морамо потчињавати заједничким одлукама. Овде нема јединствено тачног одговора на ваше питање. Али морам рећи: скоро цео чешки бизнис и огроман део друштва се противе санкцијама, сматрају их рђавим инструментом за вршење притиска на Русију и влада уверење да неће помоћи у регулисању ситуације у Украјини. Неће помоћи санкције, већ дипломатски инструменти, што је код нас очигледно многима. Ситуација за Чешку јесте, понављам, сложена. Да, ми смо део велике европске породице, али нас национални интереси подстичу да идемо против струје, ка ширењу пословног дијалога с Москвом.

Милан Мостин је саопштио да је за март планирана седница руско-чешке међувладине комисије за сарадњу. На њој ће се разматрати чешки документ око којег се дигла прашина – нова стратегија трговинско-економских веза с Русијом. Већ сама чињеница да се оваква седница одржава коси се с одлукама ЕУ – да се не одржавају редовни билатерални сусрети с представницима РФ на нивоу влада. Целу ова причу су из листа "Економическа газета" преузели други чешки медији, где се о њој ватрено расправља. Издање Prague Post наводи речи министра индустрије и трговине Јана Младека. Он подсећа да нема потпуне забране за трговину с Русијом. Ограничења се тичу само одређених врста робе. Остала трговина може да се настави. Осим тога, остају на снази уговори с руским партнерима који су потписани пре усвајања санкција ЕУ.

Гајане Ханова,

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут